5 grundlæggende kommandoer

Selvom du har en god og rar hund er det ikke sikkert, at du har en velafbalanceret hund, men hvis din hund kender nogle ganske få basale kommandoer, kan det hjælpe, når man skal tackle adfærdsmæssige problemer. Både eksisterende og potentielle, som kan komme til i fremtiden.

Så, hvor starter man med lydighedstræning? Først og fremmest kan man tage kurser, men det er ikke afgørende. Med den rette holdning, kan du sagtens gøre det selv, og det kan være rigtig sjovt for både dig og din hund.

Dæk

Dette kan være en af de lidt mere krævende øvelser i lydighedstræning. Hvorfor? Fordi den position hunden skal indtage, altså liggende, er en underkastende adfærd. Du kan gøre det nemmere, ved at holde den positive og afslappede tilgang – især ved nervøse hunde.

 • Find en godbid, som dufter særlig godt – fx et stykke pølse eller ost – og hold det i din lukkede hånd.
 • Hold hånden foran hundens snude, så han kan lugte, at du har noget lækkert i hånden. Når han bliver interesseret, fører du hånden ned mod gulvet, så han følger med.
 • Lad hunden forsøge at komme til godbidden mens du holder hånden på gulvet og siger “dæk”. Gør det på en måde, så kroppen følger hovedet i nedadgående retning.
 • Når han har indtaget den liggende position siger du “dæk” igen, giver ham godbidden og masser af ros.

Gentag hver da. Hvis din hund forsøger at sætte sig op eller “kaster sig over” din hånd, siger du “NEJ” og tager hånden om på ryggen. Skub ham aldrig nedad med fysisk magt. Efter han har regnet ud, hvad øvelsen går ud på, går du videre og viser ham håndtegnet for “dæk” (vælg dit eget håndtegn, men vær konsekvent i brugen af det), og giver ham godbidden, når han gør, som du siger til ham.

Sit

Dette er en af de nemmeste lydighedsøvelser, du kan lære din hund, og derfor er det også en god øvelse at starte med.

 • Tag en godbid og hold den hen foran hundens snude.
 • Før hånden opad og let bagover hovedet på hunden, mens hunden kan følge godbidden med øjnene, og så han af sin egen vægt bliver “presset” til at sætte sig.
 • Når han sidder siger du “sit”, giver ham godbidden og masser af ros.
 • Gør denne øvelse mange gange, og til sidst vil du opleve, at han sætter sig, før du når at føre hånden op og hen over hovedet på ham.
 • Gå videre med at bukke din arm og holde hånden opad, mens du giver kommandoen. Dette skal lære hunden, at han skal sitte, når du gør dette håndtegn.

Gentag denne øvelse nogle gange om dagen indtil din hund mestrer øvelsen. Lær derefter din hund at “sitte” før han får sit måltid, før I skal gå tur og i andre situationer, hvor du gerne vil have, at han forholder sig roligt. Fx når der kommer gæster.

Kom

Denne kommando kan hjælpe din hund ud af problemer og bringe ham tilbage til dig, hvis du taber linen eller ved et uheld kommer til at lade hoveddøren stå åben.

 • Tag din hund i stor, og træd et skridt tilbage (få ham gerne til at sitte som lært ovenfor – dette vil gøre det nemmere og du vil undgå, at han automatisk går hen mod dig, når du træder et skridt tilbage)
 • Sæt dig på hug og sig “kom” mens du stille trækker snoren hen mod dig selv.
 • Når han kommer hen til dig giver du ham en godbid og roser ham.

Når han har lært øvelsen med snor på, kan du prøve at fjerne den – et sikkert sted vel at mærke. Træn et par gange om dagen og udvid stille og roligt afstanden fra hunden mens han sidder. Dette vil også være med til at træne ham i den næste øvelse: “vente”.

Bliv

Det vil være en stor fordel, hvis du har lært din hund “sit” og “kom”, før du kaster dig ud i denne øvelse.

 • Bed hunden om at “sitte”
 • Vis hunden din håndflade mens du holder armen nedad, mens du siger “bliv”. Igen skal du være meget tydelig i dine håndsignaler, da hunden har lettere ved at forstå kropssprog fremfor talesprog.
 • Gå et par skridt tilbage, og gå så tilbage igen og giv ham en godbid, hvis han bliver siddende.
 • Forøg gradvist afstanden, før du giver ham en godbid.
 • Husk altid at belønne den gode adfærd, når han bliver siddende – også selvom det kun er et par sekunder.

Dette er en selvkontrols-øvelse for din hund, så blive ikke frustreret, hvis det tager nogen tid, før han har lært, hvad øvelsen går ud på. Især hvis din hund er hvalp, eller har et højt aktivitetsniveau. Når alt kommer til alt, så er det hundens natur at være på farten og ikke sidde stille.

Læg den

Dette kan være en rigtig god øvelse til at sikre, at din hund ikke får noget galt i halsen, når hans nysgerrighed tager over – som når han snuser til noget lækkert men farligt, som ligger på jorden. Målet er at lære din hund, at han får noget endnu bedre, når du beder ham lægge det, når du siger, at han skal.

 • Hold en godbid i hver hånd.
 • Vis ham den ene knytnæve, mens du siger “Læg den”.
 • Lad ham snuse, slikke, slå til din hånd, for at få fat i godbidden. Du skal blot ignorere dette.
 • Når han giver op, giver du ham godbidden fra den anden hånd, mens du igen siger “Læg den”.
 • Gentag indtil din hund rykker væk fra hånden, når du siger kommandoen og når han kigger op på dig.

Når din hund konsekvent rykker væk fra den første godbid og får øjenkontakt med dig, og du siger kommandoen er I klar til at gå videre til næste skridt. Til dette formål skal du bruge 2 forskellige godbidder – én, der er OK, og én der er MEGET lækker.

 • Sig “Læg den”, mens du lægger den knap så lækre godbid på gulvet og holder din hånd hen over den.
 • Vent indtil din hund mister interessen for at få fat i denne godbid og kigger på dig. Saml godbidden op og ros hunden med den anden godbid med det samme.
 • Når han har forstået dette, lægger du igen den mindre lækre godbid på gulvet, men holder kun hånden et stykke over godbidden. Gentagen processen ovenfor, indtil han forstår det, og øg langsomt afstanden fra din hånd til gulvet.
 • Nu er han klar til øvelsen, mens I står op. Følg samme skridt som ovenfor, men brug i stedet din fod til at dække over godbidden.

Pres ikke for meget på med denne øvelse. Husk, at du beder din hund om at forstå noget, som er meget kompliceret for din hund. Bliver det svært, går du blot tilbage i processen igen.

 

Disse fem simple kommandoer kan hjælpe med at holde din hund mere sikker, forbedre kommunikationen med ham, og styrke båndet mellem Jer. Det er en god tidsmæssig investering, men husk, at processen tager tid, så start først lydighedstræningen med din hund, når du er mentalt klar til det. Du skal have tålmodighed – din hund skal have godbidder og masser af ros, og så skal det nok lykkes på et tidspunkt.

 

Hvordan træner du din hund? Læg en kommentar.