Agility – er det noget for dig?

Agility er en sport for både dig og din hund. Såvel som alle mulige andre sportsgrene, kan man praktisere agility på forskellige niveauer. Det kan altså både være en herlig fritidsbeskæftigelse, men også være konkurrence på et internationalt seriøst niveau – stadig med sjov for øje!

Hvad er agility

Agility er en hundesport, hvor hunden føres en igennem en bane med forskellige forhindringerne. Sporten har rødder tilbage til 70’ernes England, og førsten gang der blev afholde agilitystævne med tilskuere var ved Cruft Dog Show i 1978. Den nye sport blev hurtigt populær indenfor en kort årrække og fik status som officiel hundesport. I dag er agility en af de mest populære sportsgrene indenfor hundesport i hele verden.

Agility er en sport for alle hunde – uanset størrelse. En god måde at starte på er, at kontakte din lokale agility- eller kennelklub (fx. Dansk Kennel Klub Viby) eller en erfaren træner, som kan hjælpe dig igang med din nye hoppy. Både hvalpe (fra de er 6-8 måneder) kan være med – og i modsætning til den gængse opfattelse, kan gamle hunde faktisk sagtens lære nye tricks.

Det er vigtigt at være på rette niveau i forhold til din hunds kompetencer, da der findes flere kategorier af sværhedsgrader. Du kan også selv forberede din hund til sikker agility ved grundlæggende træning, hvilket igen gøre det meget nemmere at fortsætte på de organiserede hold, når hvalpen bliver større.

 Agility er for alle

Border Collies, hyrdehunde og små terrier er populære racer indenfor agilitykonkurrencer, men alle racer egner sig i princippet. Kun hvis din hund er meget lille eller stor, kan den muligvis ikke få lov til at konkurrere. Men som nævnt kan agility være andet end en sportsgren – det kan også bare være for sjov, motionering og aktivering for dig og din hund.

Der er ingen særlige krav til dig som hundefører. Din alder er uden betydning, og der findes hundeførere, som er pænt over de 70 år. Din bevægelsesfrihed er heller ikke nødvendigvis afgørende. Du kan kompensere ved at gøre ekstra meget ud af distancetræning. Jo bedre opdraget din hund er (og jo mere lærelysten og kompetent), jo nemmere bliver det for dig.

Agility konkurrencer

Konkurrencebanerne, der anvendes ved agility, indeholder ca. 25 forskellige forhindringer, fx balancebom, vipper, tunneller, slalom osv. Hundeføreren må ikke røre de forskellige forhindringer undervejs, og målet er at færdiggøre banen uden fejl så hurtigt som muligt. Som i springkonkurrencer, får man strafpoint, hvis hunden vælter barren ned, nægter at gennemføre en forhindring eller misser kontakt-zonen. Banen er 140-200 meter lang, af græs, sand/jord, gummi eller andet særligt materiale.

Banerne og de forskellige forhindringer varierer for hver konkurrence, og det er netop dette, der gør agility så interessant. Dommeren designer banen, og hundeføreren får fem minutter til at gennemgå banen uden hund. I disse vigtige fem minutter skal hundeføreren huske rækkefølgen af forhindringerne samt planlægge, hvordan forhindringen overkommes.

Hundene inddeles i forskellige grupper afhængigt af størrelse og deres erfaring i konkurrencer. Reglerne for opdeling af hundene i forskellige grupper varierer fra land til land. I Europa defineres niveauerne af kennelklubberne, hvilket inkluderer niveauer fra 1-3 og størrelser fra 1-3 (lille, medium, stor). For at deltage skal hundene være fra ca. 18 måneder, hvilket igen varierer fra land til land. Man starter altid på laveste niveau med de nemmester baner. I takt med at der opnås træning og erfaring, flyttes man op ad i rækkerne.

I ét med din hund

Ideelt er agility et smidigt samarbejde mellem hund og hundefører – som værende “OneMinded”, hvilket også er kernen i “OneMinded” metoden, som jeg skriver om i denne artikel. Hunden guides via kropssprog, position, øjne og stemme. Efter man forstår, hvordan hunden naturligt reagerer på disse elementer, og du er i stand til at anvende dem på korrekt vis, kan du opnå utrolige resultater med din hunde. Det er muligt at gennemføre en bare nemt og hurtigt, når du og din hund er en virkelig “OneMind”.

Set udefra virker det nemt – det er dog ikke altid virkeligheden. Men det er sjovt. Med garanti!