Alene hjemme

Vores hunde elsker os så meget, at nogle har problemer med at være alene hjemme – hvilket vil blive nødvendigt på et eller andet tidspunkt. Hunde er (som mennesker) rutinedyr, og ved, hvad der sker, når vi pakker tasken, finder bilnøglerne, tager jakken på og så videre. Ofte viser hunden ingen ængstelse, mens forberedelserne står på, men kort efter at være blive ladt alene, oplever nogle hundeejere med adfærdsproblemer såsom gøen, kradsen og gnaven i møbler og karme. Så hvordan overkommer man denne ængstelse?

Gør noget andet, end du plejer

Som nævnt kender vores venner rutinen og ved, at “om et øjeblik bliver jeg forladt – og så er jeg helt alene hjemme”. Et første tip kunne derfor være at ændre på rutinen. Gør det anderledes, end du plejer. Brug evt. 5 minutter ekstra på at gå og komme igen et par gange, tage jakken af og på osv. Dette kan være med til at hunden derved ikke mærker samme ængstelse og måske endda bliver afklaret med, at du snart kommer igen – og så er det ikke så slemt at være alene. Gør det samme i weekenden, hvor du har bedre tid til at øve – jo mere du øver, jo hurtigere får du styr på den uønskede adfærd. Du kan også give hunden en godbid – et aktivitetslegetøj fyldt med fx leverpostej, som helt sikkert vil fange hundens opmærksomhed, så den derved ikke lægger mærke til, at du gør.

Sørg selvfølgelig også altid for, at der er lidt legetøj/gnaveting, som hunden kan beskæftige sig med.

Nogle hunde reagerer også på stilheden – forsøg evt. at tænde for en radio eller fjernsynet, ligesom når du selv er hjemme. Det giver mere fornemmelse af en normal situation.

Goddag og farvel

Men den vigtigste ting er overordnet at være meget opmærksom på din egen adfærd, når du forlader hjemmet, og når du kommer hjem igen. Ofte føler man en smule skyld ved at efterlade den firbenede alene (det gør jeg i hvert fald), men det er meget vigtigt, at du ikke lader hunden mærke denne skyld. Hunde er hyper-opmærksomme på vores kropssprog og mærker straks, hvis du selv giver udtryk for ængstelse (fx ved at lave den store afskedsscene “nåå, det er synd for dig Fido, jaaa mor kommer snart igen, kyssekysse osv.). Det bedste, du kan gøre er at lade som ingenting. Vær opmærksom på, at du har samme adfærd, som du ellers ville have – fx når du går ud med skraldet. Det er helt i orden at give hunden et ganske kort “farvel”, men lad ikke hunden vide, at du tager på arbejde nu og først kommer hjem om nogle timer, og at den så skal være alene hjemme.

Velkomstscener, når du kommer hjem, er også forbudte. De giver hunden indtrykket af, at det har været helt for færdeligt og synd for den, at den har været alene. Sig ganske kort “goddag”, giv et lille klap, og forsøg derefter at ignorere hunden de næste par minutter, til den er faldet til ro igen.

Det bør altid være sidste mulighed at sprøjte møbler/karme/gulvtæpper med grimtsmagende kemikalier eller lukke hunden inde et sted, hvor den ikke kan skade. I værste fald, vil dette gør alene-hjemme oplevelsen værre, så din hund aldrig slipper af med den.

Så forsøg den positive vej først – det giver som oftest det bedste resultat, og styrker båndet mellem dig og din hund.