Kun det bedste er godt nok til din hvalp

Det er altid skønt at få en ny hvalp med hjem, men det kan også være udmattende. Kæledyrsforretninger bugner af dyreartikler som legetøj, snacks, foder og andre ting, som du kan vælge til din hund. Hvalpens kost er grundlæggende for vækst og sundhed, så du bør altid starte med at drøfte dit fodervalg med din dyrlæge. Her er 6 tips til, hvordan du udvælger det rette foder til din hvalp:

1. Vælg hvalpefoder med omhu

Mange vil vælge et af de mere etablerede mærker indenfor hundefoder, da disse firmaer har forsket i ernæring i mange år. Hills Science Plan har for eksempel mere end 150 dyrlægere og forskere tilknyttet til at sikre kvalitet og udvikling i deres produkter. Dette kan være et kvalitetsstempel i sig selv i forhold til at give foderet den rette balance af næringsstoffer og sikre den bedste kost for din hvalp.

2. Husk kalorierne

Hvalpefoder bør indeholde flere kalorier end foder til voksne hunde for at kompensere for den mængde energi, hvalpe forbruger ved deres høje vækst- og aktivitetsniveau. Omkring halvdelen af de kalorier, de forbruger, bliver brugt på vækst og udvikling. Det er vigtigt, at mængden af foder giver den rette mængde næringsstoffer for at sikre en sund vækst.

3. Hvalpens størrelse har betydning

Vælg et fodermærke, der er specielt udviklet til din hvalps størrelse. Knoglevæksten ved en Chihuahua hvalp og en Grand Danois hval er meget forskellig, og de bør derfor ikke fodres med det samme foder. Hvalpefoder specielt udviklet til store racer har et specifikt forhold mellem calcium og fosfor for at sikre, at knoglerne udvikler sig ordentligt og for at forhindre ledsygdomme.

4. Det har foderets størrelse også

Det er vigtigt, at kostens størrelse er designet til din hvalp – altså den enkelte foderpilles størrelse. En lille Yorkshire hvalp kan have svært ved at spise større stykker foder, hvorfor det kan være en ide at overveje vådfoder.

5. Læs listen over ingredienser

Ingredienserne i hvalpens foder (og hvordan de er afbalanceret i forhold til hinanden) er afgørende for din hvalps udvikling. For eksempel er hvalpens nervesystem afhængig af essentielle fedtsyrer (DHA), som sikrer ordentlig udvikling af hjerne, øjne og ører. Undersøgelser har vist, at foder med et højt indhold af DHA, har medført bedre hukommelse og indlæringsevne ved hvalpe.

6. Hold din hvalp sund og rask

Sørg for, at din hvalp holder vægten – dette er en af hjørnestenene for et langt og sundt liv. Undervægtige hvalpe udvikler sig ikke ordentligt, mens overvægtige hvalpe har øget risiko for at blive overvægtige som voksne hunde. Dette kan medføre sygdomme som gigt, forhøjet blodtryk, hjertesygdomme, diabetes osv. Husk at tage dyrlægen med på råd – især i de første måneder. Så er du sikker på, at du er på rette spor.