Din hunds mentale helbred starter hos dig

Hundetræning er mere end blot at lære Fido sit, dæk, blive osv. Det drejer sig også om at få hende til at føle sig hjemme i vi menneskers kultur og hverdag, og denne træning baserer sig på hundens psykologi. Det er det, man kalder for hundens mentale helbred.

Der er ingen grund til at være hverken anmasende eller hård overfor hunden, men det er heller ikke en god ide at være alt for eftergivende. Hunde har brug for struktur og for at få sat grænser – helt ligesom børn.
Hundetræning har faktisk en hel del til fælles med børneopdragelse. Gøres det rigtigt, medvirker dette til en rigtig god mental sundhed. Men det hele starter med en mentalt sund hundevogter, og sommetider bliver vi nødt til at arbejde med os selv for at kunne hjælpe hunden til den rette adfærd.

Det gode hundelig – 7 regler for en sund og velopdragen hund

1. Du kal ikke have ondt af Fido. Dette er nok den sværeste regel af dem alle, men også en af de vigtigste. Mange anskaffer sig hunde fra kenneler, som har været udsat for omsorgssvigt, og vi betragter derfor hundene i dette lys – og mange gange med den effekt at vi “holder hunden tilbage” for at skåne den mod den virkelige verden. Men hunde lever i nuet. Det har glemt alt om deres uheldige fortid og ser kun fremad. Så lad dem gøre det! Behandl dem som enhver anden hund, så de kan udvikle sig indenfor de områder, som de måske har været fordindret i tidligere. Er du for pylret omkring din hund, vil dette ofte medføre at du også bliver for eftergivende, hvilket fører til ængstlige hunde, som vil forsøge at tage kontrollen, fordi de ikke får sat grænser fra deres ejere.

2. Forbliv rolig. Hunde føler vores spændinger så nemt som var det håndgribelige objekter. Og de bliver også meget påvirket af vores mentale tilstand. Så hvis du ikke i forvejen er en rolig sjæl, kan du med fordel arbejde med denne side af dig selv, for din hunds skyld. Det kan for eksempel være igennem meditation, yoga eller bare igennem en beslutning om at være rolig. Tommelfingerreglen er, at du aldrig skal irettesætte Fido, når du selv er vred. Hvis du er vred på din hund, så lad det stoppe der – lad være med at sige eller gøre noget indtil du selv er faldet til ro igen. Det er også rigtig god mentalt træning for dig selv – nøglen til at ændre dig selv er igennem dine tanker.

3. Positive tanker. Tænker du “aarg jeg får ALDRIG min hund til at opføre sig ordentligt” eller tænker du “i dag kommer hun virkelig til at klare det godt”? Hver af disse to tanker knytter sig til helt forskellige typer af energi, som din hund vil aflæse som var det en bog. Så hold fast i de positive tanker. Forsøg at skubbe negative tanker væk og tænk i stedet positivt, og du vil hurtigt opleve, at det faktisk er muligt at ændret meget blot ved at ændre sin indstilling til tingene.

4. Ingen drama. Den bedste måde, hvorpå du kan påføre din hund fobier er ved at gøre et stort nummer ud af, hvis hun falder eller kommer ud for et uheld. Det gælder faktisk også, hvis du kommer til at træde hende over poten. Du vil have lyst til at undskylde og kæle med hende for at gøre skaden god, men dette vil blot understrege overfor din hund, at der er sket noget forfærdeligt. Det bedste, du kan gøre, er at forholde dig roligt og sige “hovsa, er du ok bette ven” og så ellers fortsætte med det, du var igang med. Hunde er dyr, og den største skade, du kan gøre, er den psykologiske.

5. Konsekvens.  Du skal altid være konsekvent. Det nytter ikke at være eftergivende den ene dag og streng den næste – det er forvirrende og unfair overfor din firbenede ven. Lav nogle grundregler, som hunden skal følge, og sørg for at overholde dem. Selv når du er træt eller optaget af noget andet. Konsekvens giver din hund de rammer, hun har brug for, og viser hende også gennem stabilitet og sikkerhed sin plads i flokken.

6. Tag hundens briller på. Spørg altid dig selv “er jeg fair, set med min hunds øjne”? “Gør jeg træningen sjov og underholdende?” “Giver jeg alt, hvad hun har brug for, for at være glad, både hvad angår lederskab, motion, gåture og opmærksomhed?”

7. Du træner selvom du ikke træner. Der findes ingen time-out, hvad træning angår. Det er ligesom med børn, der lærer af at betragte forældrene på daglig basis. På både godt og ondt. Det er et stort ansvar at have en hund, og hendes livsglæde og mentale sundhed hviler på dine skuldre, så pas godt på hende og giv hende det bedste liv, du kan forestille dig.