En god start for din hvalp

Hvor gammel en hvalp skal være før man starter til hvalpetræning? Svaret er: så snart som muligt! Her er nogle hurtige tips til, hvordan du trænener og vedligeholder en adlydende og balanceret hund – allerede fra start.

Nye hvalpeejere bruger ofte alt for meget tid på at finde det rette tilbehør, snacks eller hundekurv, og omvendt bruger de kun lidt eller slet ingen tid på at tænker over, hvordan eller hvad de vil lære det nye familiemedlem. Javist, en hvalp har brug for nærende foder og et sikkert og varmt sted at være, men en tilsvarende stærk og vigtig biologisk nødvendighed er behovet for en stærk flokleder.

Bliv en god flokleder

Hvalpe er fra naturens side programmeret til af følge flokkens leder, som er stærk, stabil og konsekvent – træk som mange nye hvalpeejere ofte glemmer. Det er ikke nok kun at være den gode leder på arbejdet, for herefter at være alt for blød overfor hunden, når man kommer hjem. Det giver kun frustrationer for dig selv, som i sidste ende går udover den lille firbenede.

Hvalpe kan fornemme vores selvsikkerhed (eller mangel på samme) og vil tage kontrollen, hvis de opfatter os som svage. Hvis dette sker, vil det typisk medføre uønsket opførsel som gøen, gnaven, trækken i snoren, nervøsitet eller andre problemer.

Det vigtigste du skal sørge for, er at blive din hvalps leder. Rollen som leder starter ikke først, når hvalpen er seks måneder gammel, eller når den opfører sig dårligt; du skal vedligeholde dine egne lederegenskaber lige så længe du træner med din hund. For at din nye hvalp vokser op og bliver en sund og balanceret hund, skal du udvise lederskab allerede fra dag ét!

Besøg hos dyrlægen

En af hjørnestenene for din hvalps gode helbred er regelmæssige besøg ved din dyrlæge. Det er afgørende at sikre, at din hvalp får en nærende kost og masser af motion; og derudover kan din dyrlæge selvfølgelig rådgive om sundhedsmæssige forhold såsom orm, lopper og andre forebyggende indsatser. Der skal kastes meget energi i at holde din hvalp i en god og sund form, og det hele starter med et besøg ved dyrlægen.

Renlighed

Alle hunde lærer med tiden ikke at “besørge” i deres hule. Når hvalpen er to til fire måneder, vil de fleste ret nemt lære at være renlige, da det er en del af deres naturlige psykiske udvikling.

Når du starter renlighedstræning er det vigtigt, at du sikrer, at hvalpen har et sted, den kan gå på toilettet – et sted den føler sig tryg, og et sted der ser og lugter bekendt – fx på en avis i hjørnet af stuen. Vær opmærksom på hvalpens adfærd: når den begynder at “søge” og virke lidt urolig, løfter du forsigtigt hvalpen hen på avisen og siger fx “tisse”. Når du det ikke i tide, og uheldet sker på gulvet, løfter du alligevel straks den lille hund over på avisen. Gradvist udvider du processen med at løfte hvalpen udenfor – helst det samme sted. Det er vigtigt at være konsistent hele vejen igennem processen, så hvalpen lærer den gode vane. Husk, efter mad, leg og søvn, skal en hvalp normalt af med noget… (også som det første tidligt om morgenen!)

Det er vigtigt, at du roser hvalpen, når øvelsen lykkes. Ikke en stor og larmende applaus, men medet stille “dygtig” eller en lille godbid, vil hvalpen vide, at den har gjort noget rigtigt.

Straf ALDRIG hvalpen, hvis der sker et uheld – forbliv rolig og løft hvalpen over på det rigtige sted.

At lufte hunden

Brug altid sikre metoder til at sikre, at din hvalp får den fornødne motion. Som hundens leder, er det dit ansvar, at den får brugt sin energi på er produktiv måde. Med andre ord: daglige gåture!

Når du går foran din nye hvalp signalerer du, at du er lederen. Omvendt vil hvalpen opfatte sig selv som lederen, hvis den får lov til at trække afsted med dig. Sørg derfor altid for, at du går først ud og ind ad døren, og lad altid hvalpen være ved siden af, eller bag dig på turen.

Husk også at tale med din dyrlæge om risiko for udvikling af knoglesygdomme, parovirus og andre helbredsmæssige forhold før du finder din faste rutine for motion af hvalpen.