Afsted på tur i hundeskov

Det er vigtigt at du lærer din hund de helt basale adfærdsteknikker for at have en god oplevelse i hundeskoven. Som minimum skal du sikre, at du kan kalde din hund til dig og få den til at falde til ro og sætte sig ved din side. Herigennem får du oplevelsen af at kunne kontrollere jeres besøg i jeres yndlings hundeskov. Men hvad med dig? Her er et par ting, du skal huske, når du tager en tur i hundeskoven.

Sæt hunden fri

Hvad er egentlig pointen i at tage en tur i hundeskoven, hvis du ikke kan tage snoren af din hund? Hvis du har været igennem anbefalede færdighedsøvelser, og du har undersøgt parkens design og sikkerhed – og ikke mindst observeret de andre hunde, før du går ind – har du gjort, hvad du kan for at hunden får en sjov og sikker oplevelse. Det begrænser hundens naturlige kropssprog, hvis du holder den i snor, hundene kan blive viklet ind i snoren, og der er stor sandsynlighed for at hunden vil trække i snoren, hvilket kan medføre tilbageslag i din træning af lineføringen (se artikel om god lineføring her).

Små hunde har brug for særlig opmærksomhed

Find gerne en skov, der har særlige områder for de små racer – eller aftal med de andre hundeejere, at lige hunde leger bedst. Der er alt for stor risiko for, at den lille hund bliver tromlet af de andre og større hunde, hvilken kan være potentielt farligt for den lille. Men sørg for, at du ikke begynder at løfte din hund rundt i parken. Dette kan nemlig medføre at andre hunde hopper ad dig for at snuse, og nogle hunde betragter endda situationen som om, at du løfter et bytte. Så alle 4 poter på jorden.

Bliv kun så længe din hund har det sjovt

Besøg i hundeskoven skal helst foregå smidigt. Hvis din hund ikke har det sjovt, bliver nervøs og bange, eller hvis andre hunde er ude af kontrol, skal du helst forlade skoven, hvad end du er klar til det eller ej. Omvendt kan du overveje at blive lidt længere, hvis din hund har det særlig sjovt på et tidspunkt, hvor du ellers er klar til at gå. Det er altid en god ide at smutte videre, når din hund virker træt og ser ud til at være færdig med at lege. Det kan evt. være tid til en roligere snusetur rundt i parken – eller simpelthen bare hjem i hundekurven og sove.

Vær på vagt

Hold fokus på din hund uanset hvor mange skønne mennesker du møder. Undgå at klumpe sammen, da det også vil medføre, at hundene klumper sammen – og evt. kommer i klammeri med hinanden. Det er menneskenes ansvar at gøre skoven sikker og til en sjov oplevelse.

Vær rolig, tal roligt

Høje kommandoer og også høje grin fra “klumpen” af mennesker kan gøre hundene ekstra opmærksomme og måske endda ophidsede. Så forhold dig roligt (som du plejer), tal roligt og lad i det hele taget være med for mange udskejelser.

Gem legetøj (og godbidder) til senere

Der er for stor risiko for at hundene kommer i konflikt med hinanden på grund af ejerfornemmelser for legetøj. Det samme gælder godbidder – nogen hunde vil udvise aggressiv adfærd, hvis andre hunde gives godbidder samtidigt.

Forskellige aktiviteter

Når du tager en tur i hundeskoven, så sørg for at lave forskellige aktiviteter med din hund – og ikke kun sjov og ballade med de andre hunde. Hvis din hund ved, at en tur i skoven kun er vild leg med de andre hunde, vil han formentlig være tilsvarende vild, når I kommer til skoven. Så brug lejligheden til at træne sit, vente, bliv, dæk og andre kommandoer, som i øvrigt også er meget nyttige at lære Fido, når der er andre hunde til stede (her er godbidderne ok, da der ikke er andre hunde omkring Jer).

Kontakten med din hund

Sørg for at have kontakt med din hund hele tiden (eller så meget som muligt). Ikke ved at tage ham i snor, men gennem en mental konneks. Leg en hurtig leg, eller klø ham bag øret og send ham så tilbage til de andre hunde.

Tal med venner

Men kun i små grupper, og helst når du går i stedet for når du står stille eller sidder.

Hold øje

Du vil ikke kun lære en masse om hundenes kropssprog – du lærer også at slappe af og nyde turen sammen med din og andre hunde.

Ryd op efter din hund

…og insister på at andre gør det samme.

Tag hjem, hvis du er bekymret

Hvis du af en eller anden grund ikke kan slappe af – for eksempel, hvis du er for bekymret for din hunds adfærd – så tag hjem igen. Der er ingen grund til, at du eller hunden bliver stresset på Jeres tur i hundeskoven. Tag evt. et lydighedskursus for at sikre god adfærd, når I skal afsted.

Slap af og nyd det

Det vigtigste er, at en tur i hundeskoven er en god oplevelse for både din hund og dig. Så brug tiden på at slappe af og nyde den friske luft, mens Fido brænder energi af. Brug også lidt tid på kontaktøvelser med din hund. Og nyd en fredelig og rolig eftermiddag, når I er hjemme igen.