Farvel til dårlig ånde – goddag til sunde tænder

Der er mange grunde til, hvorfor hunde nogle gange har dårlig ånde – det kan for eksempel være et tegn på sygdom, som endnu ikke er opdaget. For eksempel, hvis din hund pludselig begynder at gnave og tygge i forskellige ting i hjemmet, som den ikke har gjort før, kan det være et tegn på tandpine, som kan afhjælpes med hyppig tandbørstning. Der findes forskellige særlige tandrensningsprodukter til hunde.

Hvad skal du holde øje med?

Du skal være opmærksom, hvis din hund pludselig bliver en gnaver, er der risiko for, at der er noget galt med tænder eller gummer. Det hyppigste problem er, at hundende har en mund/tandsygdom, hvilket kan være svært at opdage. Symptomerne på tand- eller mundproblemer kan være:

  • Dårlig ånde
  • Røde eller hævede gummer
  • Blod fra gummerne
  • Pludselig ændring i spise- eller gnavemønstre
  • Hunden forsøger at klø sig selv i munden
  • Meget hyppig slikken på snuden

Symptomerne kan dog også være tegn på andre sygdomme, og du bør derfor opsøge din dyrlæge.

Forebyggelse

Det vil altid være hensigtsmæssigt at satse på forebyggelse frem for behandling. Den daglige rutine med at holde munden sund vil helt sikkert forebygge risikoen for mundproblemer.

Sygdomme i munden vil udvikle sig over tid, hvis hunden er plaget af tandsten og plak. Tandbørstning er derfor den mest effektive metode til at undgå tandsygdomme. Der findes også en række tyggegenstande og andre produkter, som er gode for hundens mundhygiejne, men disse bør anvendes som et supplement og ikke erstatte tandbørstningen.

Den daglige rutine

En hyppig tandbørstning er vigtigt for hunde i alle aldre. Det ideelle er at introducere din hund til rutinen, allerede når den er hvalp. Ifølge min egen dyrlæge kan man følge syv simple råd, som sikrer en god og stress-fri rengøring af hundens tænder:

  1. Gør tandbørstning til en daglig rutine ligesom gåturen. Forsøg at gøre det på samme tidspunkt, så hunden ved, hvad der skal ske – ligesom med fodring.
  2. Det bedste tidspunkt at børste tænder på er efter gårturen, fodring eller sengetid, hvor hunden er mest afslappet.
  3. Undersøg munden før du går i gang. Hold øje med at gummerne ikke er røde og bløder og se efter knækkede tænder. Hvis du finder disse symptomer, skal du kontakte din dyrlæge.
  4. Introducer hunden til tandpasta før du går i gang. Den bedste måde er at påføre en smule tandpasta på din pegefinger og få hunden til at snuse til det og smage det.
  5. Vælg en tandpasta med en smag, som hunden kan lide – fx kylling.
  6. Efter din hund har undersøgt tandpastaen og smagt på den, smører du forsigtigt tandpasta på gummerne, så din hund vender sig til fornemmelsen.
  7. Når hunden er vandt til smagen og følelsen af at blive rørt på gummerne, kan du forsigtigt og gradvist forsøge at fjerne belægninger på tænderne med fingrene.

Hvordan introducerer man hunden til tandbørsten?

Efter hunden er fortrolig med den forsigtige tilgang med tandpasta og berøring af gummerne, er det tid til at vise hunden tandbørsten.

Sørg først og fremmest for, at hunden er afslappet og samarbejdsvillig. Forsøg aldrig øvelsen når hunden er i fjollet humør. Sørg for, at det aldrig bliver en stressende oplevelse – tålmodighed, tålmodighed og tålmodighed.

Hvis du har spørgsmål til mundhygiejne og tandbørstning kan du kontakte din dyrlæge. God mundhygiejne er vigtigt og bliver ofte overset af hundeejere, hvilket er problematisk, da mundsygdomme påvirker hundens vigtigste sans – lugtesansen – og dette kan igen føre til adfærdsmæssige problemer som udmattethed, træthed og generel dårlig tilstand. Så gør noget godt for din hunds mundhygiejne og helbred – det betaler sig på den lange bane. Og får du indkørt en god rutine, vil øvelsen styrke båndet mellem dig og din hund.

Nul huller, tak!