Gå så pænt!

Hunde skal lære, hvordan man går pænt i snor uden at trække. De er ikke født med viden om, at man ikke skal trække, eller halte bagefter. Gå-pænt træning kan være meget udfordrende, fordi hunde generelt set bevæger sig hurtigere end mennesker, og er meget nysgerrige efter at udforske omgivelserne. En line begrænser deres naturlige adfærd og bevægelser. Nogle hunde er opsatte på at løbe så hurtigt, de kan, og andre vil hellere stoppe op og tisse på alt, hvad de kommer forbi på vejen. Når du lærer din hund at gå pænt i snor uden at trække, er det afgørende, at du aldrig giver hunden lov til at trække. Hvis du ikke er konsekvent, vil hunden blive ved med at trække, for nogle gange, går det alligevel…

Hvordan lærer du din hund at gå pænt i snor?

Du har sikkert set på tv, hvordan trænede hunde kan gå pænt ved siden af deres ejere ens de kigger opmærksomt på ejeren. Disse hunde er blevet trænet intenst i opmærksomhedsøvelser. Det er meget imponerende, men krævende arbejde. Det kræver konstant opmærksomhed fra både hund og ejer, og er ikke en øvelse, der egner sig til længere tid – fx når du går tur i parken. Det er for anstrengende for Jer begge. Men det betaler sig at prøve…

Det findes mange metoder til, hvordan man lærer hunden at gå pænt i snor uden at trække. Der er dog ingen unik metoder, som virker for alle hunde, så her er et par overordnede guidelines for, hvordan du kan prøve dig frem:

  • Indtil hunden har lært ikke at trække, skal enhver gåtur være en træningstur. Træn ofte, i kort tid og på en sjov måde for hunden.
  • Det kan være en fordel at lave et par øvelser, som vi gøre hunden træt, inden du træner god lineføring med hunden. Hunde trækker, fordi de er glade, fulde af energi og opsatte på at komme ud og opleve verden. Så his man kan tage toppen af denne energi, bliver turen nemmere. Kast lidt med en bold i haven, lad hunden snuse rundt efter nogle godbidder på græsplænen, eller find en legekammerat, som hunden kan brænde lidt energi af sammen med.
  • Det kræver mange godbidder at lære hund god lineføring uden at trække. Brug godbidder, som er særligt lækre for hunden og som den sjældent får. Bløde godbidder er de bedste, så hunden kan spise dem hurtigt og komme videre med træningen. De fleste hunde elsker pølser, ost, kogt kylling, skinke osv. Brug gerne en god blanding som er skåret i stykker på størrelser med ærter (så hunden ikke bliver mæt og uinteresseret).
  • Tempoet skal være hastigt og ikke for langsomt. Hvis hunden går afsted i rask tempo, vil det være mindre interessant at stoppe op og snuse til alting – og det er desuden sjovere for hunden, når du bevæger dig hurtigt.
  • Når hunden trækker, skal du stoppe op og stå stille indtil hunden har forstået, hvorfor du stopper. Normalt vil hunden kigge op på dig med et undrende blik “hvorfor står vi bare her”. Når han gør det roser du med en godbid og går videre. Gentag denne øvelse igen og igen – også selvom I ikke kommer særlig langt.
  • Hvis “stop-op” øvelsen ikke virker, kan man gå videre med at dreje rundt og gå modsatte vej, når hunden trækker. Det betyder, at ruten givet vis bliver helt anderledes end planlagt, men det vigtige er, at hunden oplever, at så snart den trækker (fordi den gerne vil i én bestemt retning), så udviser du lederskab og bestemmer, at I går den anden vej.
  • Hvis du oplever, at hunden har styr på øvelsen mens i går er det også vigtigt, at du lærer hende at kontrollere sig selv før i går. Hvis hun bliver vild og opildnet, når du går klar til gåturen, skal du fokusere på dette først. Gå hen til døren og tag snoren – hvis hunden løber rundt om benene på dig og piber, gør eller hopper op, skal du stå helt stille og lade som ingenting indtil hunden falder til ro igen. Forsøg evt. med en “sit-øvelse”. Når hunden er rolig igen kan du langsomt bukke dig ned og give hende halsbånd eller sele på. Gør denne øvelse et par gange indtil hunden er helt rolig, når du skal have halsbånd på ham/hende – hav tålmodighed. Øvelsen kan godt tage lang tid, men det betaler sig i sidste ende. For en rolig start på turen vil gøre det mere behageligt for Jer begge.

At gå pænt i snor kan være den mest udfordrende øvelse, men også en af de vigtigste, så ved så mange andre ting i hundeopdragelse er nøgleordende: tålmodighed, tålmodighed, tålmodighed. Og masser af godbidder…