Gnave, gnave…

Det fleste af os ved, at det er umuligt at få en hvalp til at lade være med at gnave – det er et grundlæggende behov, som alle hunde har! Men man kan sagtens undgå, at der bliver gnavet i de forkerte ting som sko og møbler ved at sørge for, at hunden har tilstrækkeligt med bidelegetøj – og at den i øvrigt ved, at det er legetøjet, der skal gnaves i.

Sådan undgår du gnaveri:

  1. Sørg for at alt er samlet op fra gulvet. Du skal først og fremmest “hvalpesikre” dit hjem, og det bedste du kan gøre er, at fjerne de ting fra gulvet, som er oplagte mål for gnaveri – sko, tøj, potteplanter osv.. Dette gælder også løsthængende genstande som kabler, høretelefoner osv, som hunden kan få fat i. Jeg har for eksempel altid sko til at stå på en lille hylde/reol, og når min hund viser interesse i skoen, skal den have et bestemt “nej” og samtidig skal opmærksomheden afledes ved at give hunden noget, som den gerne må tygge i.
  2. Hunden skal kun have 2 stykker legetøj ad gangen. Skift imellem de legetøjsstykker, som hunden har tilgængeligt. Herved sikrer du, at der altid er noget sjovt legetøj for hunden. For ligesom for os andre, mister hunden interessen for det samme stykke legetøj før eller siden. Så er det også nemmere at få hundens opmærksomhed rettet mod et stykke legetøj, som den synes er sjovt – fremfor en sko.
  3. Forskellige typer legetøj. Giv hunden forskellige slags legetøj til adspredelse. For eksempel en gnavereb eller et tyggeben, som er god at gnave i, bolde og reblegetøj. Nogle hunde er “heavy chewers”, og her skal du være ekstra opmærksom på at vælge solidt legetøj, da de lettere plastic-stykker nemt tygges i stykker med det samme. Hvilket i øvrigt også kan være farligt for gnaveren. For at stimulere hunden kan du også vælge legetøj med mulighed for at fylde med godbidder. Dejligt og lækkert tidsfordriv.
  4. Nej er et vigtigt ord. Selvom man som oftest skal ignorere dårlig adfærd, så er det netop her vigtigt, at du siger fra. Hunden skal vide, hvad der god adfærd, hvornår du ignorerer den, og hvornår den decideret gør noget “forbudt”.
  5. Brug evt. en hvalpegård (eller et bur), hvis du ikke kan holde øje med din hund, og gnaveriet i øvrigt fortsætter. Se eksempel på en hvalpegård her.
  6. Lær hunden at “sit” og “dæk”. Ved at lære din hund de basale træningskommandoer som sit, dæk, bliv og kom, vil den automatisk opbygge mere selvtillid og selvkontrol, hvilket igen gør det lettere for hunden at forstå, hvad den må gnave i og hvad den ikke må gnave i.
  7. Masser af motion holder hunden sund, men det stimulerer også hundens hjerne og gør den rolig og afslappet. Og endda træt. Og når man sover kan man af gode grunde ikke samtidigt gnave!
  8. Bitter-sprays. Ved dyrehandlen kan du få de såkaldte bitter-sprays, som har en rigtig grim smag. Dette kan du sprøjte på de områder, hvor hunden gnaver (det er typisk de samme steder). For nogle hunde virker dette trick dog ikke, og du bør derfor undersøge, om der er andre metoder, som virker.

Det er vigtigt at understrege, at gnaveri ikke kun er en hvalpeting, men også kan være tegn på mere alvorlige adfærdsproblemer, som alene hjemme problemer, nervøsitet og angst og kedsomhed i øvrigt. Sørg derfor altid for, at din hund er tilstrækkeligt motioneret, stimuleret, glad og mæt – jo mere velbalanceret hunden er, jo nemmere er det at fjerne de dårlige adfærdsmønstre.