Happy together…

Hvis du er som de fleste andre hundeejer, så tænker du før eller siden “det er vidunderligt med en hund – vil det være endnu bedre med to”?

Der er mange gode grunde til at få endnu et kæledyr i familien: flere man kan elske, flere der elsker dig, selskab for den første hund osv. Men der er også mange grunde til ikke at gøre det – for eksempel: flere dyrlægeregninger, mere foder, legetøj osv., flere høm-hømmer, der skal samles op, flere potentielle adfærdsvanskeligheder…

Her beskrives et par tips til, hvordan du med succes kan introducere det nye familiemedlem overfor huses tidligere hund nr. 1.

1: Sørg for at Hund nr. 1 er venligsindet

Hvis du ikke allerede ved, hvordan din hund reagerer på andre hunde, så find en ven med en meget venligsindet hund, og introducer hundene for hinanden et indhegnet sted og på neutral grund. Din egen hund giver eventuelt udtryk for, at han vil være den eneste hund nr. 1, og du bør allerede her overveje, om det er en god idé at anskaffe sig en mere. Hvis du har bestemt dig for, at du vil, så find en god hundetræner, som kan hjælpe dig med at overbevise nr. 1 om fordelene ved at have en hundeven. Hvis introduktionen går efter planen, gå videre til step 2.

2: Vælg den rigtige hund

Hvis din nuværende hun er meget dominerende, vil det være som at tænde en tændstik over en åben benzintank, hvis du vælger endnu en alpha-hund. Se efter en hund, som passer til “Bossen”. Omvendt, hvis din hund er underhunden, vil en dominerende hund formentlig tage magten. Underhunden vil formentlig affinde sig med det, men det vil gøre ondt på dig at se ham blive skubbet rundt med.
Du skal også overveje størrelsen. Hvis du har en minihund på 3 kg, vil der være åbenlyse farer ved at adoptere en stor hund. Selv i leg kan store hunde forårsage voldsomme og til tider dødelige skader på de helt små hunde. Det er ikke umuligt at have forskellige størrelser i huset, men det kræver konstant overvågning og træning.

Pleje og energiniveauer skal også tages i betragtning. Hvis den egen hund kræver daglige børstninger for at undgå de store nullermænd, vil det måske være en god ide at vælge en korthåret hund. Medmindre du ikke kan få nok af at børste og style – så vil endnu en langhåret hund være det rette valg. Det samme gør sig gældende for energiniveauet. Overvejer om du er klar til to duracell-kaniner i huset, eller om du er til lidt mere rolige omgivelser.

3: Planlæg introduktionen

Introducer hundene i det indhegnede og neutrale område. Det er nemmest, hvis du får hjælp fra en ven, der først går ind på området med Nr. 1 og du efterfølgende kommer ind med Nr. 2. Husk snoren. Betragt nøje deres kropssprog – de bliver måske en smule på vagt og måske en smule nervøse. Eller også kører halen fra side til side, og de er klar til at lege. Begge adfærdsmønstre er helt OK.

Hvis den ene, eller begge hunde udviser voldsomme aggressioner: kaster sig frem i selen, gør voldsomt, snapper ud efter den anden, skal du stoppe omgående og tale med en hundetræner.

Når hundene får øje på hinanden gælder om at fange deres opmærksomhed med godbidder, så de fokuserer på mennesket og ikke på den anden hund. Lad gradvist hundene se på hinanden og tilbage på dig igen. Hvis hundene er afslappede og glade i hinandens selskab, kan du lægge snoren på sikker afstand. Det er en fordel, hvis man i denne fase kan undgå selen, da den kan virke eskalerende på en eventuel konflikt. Lad hundene nærme sig hinanden og vær i nærheden, så du kan få fat i snoren, hvis det skulle gå lidt voldsomt for sig. Når de har vænnet sig til hinanden, skal de bare have lov til at lege sig godt trætte – en træt hund vil være mere medgørlig, når I efterfølgende rykker indenfor.

4: Træn dig til succes

Installation af diverse sikkerhedsforanstaltninger kan være med til at holde husfreden – brug for eksempel børnegitter eller andet for i starten at holde hundene adskilt, når du ikke er hjemme. Hvis fodring i samme rum giver problemer, så giv dem mad hver for sig – måske endda i separate værelser. Sørg for, at der er nok legetøj til begge, og placer sengene på et roligt sted.

Jo flere hunde du vælger at have, jo vigtigere bliver træningen. Du kan leve med én uopdraget hund, men to (eller) hunde der opfører sig dårligt, vil gøre dit (og deres) liv besværligt. Med din selvsikre lederstil skabes der ro i flokken. Noget så simpelt som at få hundene til konsekvent at “sitte” for en godbid inden I skal ud og gå tur, er en konstant påmindelse om, at det er dig, der bestemmer.

Mange vil sige “jo flere jo bedre”, og der findes tusindvis af dejlige hunde, som du kan tage ind i dit hjem. Men overvej det allerførst meget grundigt, sørg for en stille og rolig introduktion, træn, træn, træn, og du vil have endnu en livslang ven.