Har hunde fornemmelse for tid?

Har hunde fornemmelse for tid? Det spørgsmål har du sikkert stillet dig selv masser af gange. Hvis du er væk i 30 minutter eller 8 timer, kan hunden så fornemme forskellen? Tid er abstrakt begreb, som hunden ikke forstår. Men alligevel ser de ud til at vide, hvornår det er tid til at gå tur, og mange nævner også, at hunden ved, når vi kommer hjem fra arbejde. Dette er ikke et udtryk for hundens forståelse for tid, men til gengæld fordi hunden lærer at genkende rutiner og adfærdsmønstre.

Mennesker og tid

Vi menneskers forståelse for tid baserer sig på bestemte erindringer fra fortiden og forestillinger om, hvordan fremtiden bliver. Vi opfatter tid som perioder og begivenheder, som vi kategoriserer i vores hjerner – det er sådan vi holder fast i minderne om særlige begivenheder, fx bryllupper, og vi danner herudfra også vores traditioner og rutiner såsom jul og almindelige hverdagsrutiner.

Læring eller hukommelse?

Da Fidos hukommelse ikke kan rumme særlige episoder, som vores egen hukommelse kan, tænker han heller ikke på tiden i konkrete termer. Det betyder dog ikke, at han ikke kan huske, men hundens hjerne er indstillet på et lære af en oplevelse fremfor at huske den til senere. For eksempel, hvis Fido bliver angrebet og bidet af en anden hund, har han formentlig glemt det senere. Men frygten kan komme op i ham igen ved mødet med en anden hund af samme størrelse, race, udseende osv. Det samme gælder dyrlægebesøg. Han kan ikke huske dyrlægen som person, men kan associere besøget med lyde, lygte osv.

Hunde lærer gennem adfærd og associering

Det er logisk, at hvis Fido brænder snuden på brændeovnen, vil han efterfølgende undgå at komme tæt på den. Det samme gælder, når han observerer vores adfærd. Hvis du altid tager jakken på, før du forlader huset, vil han lære, at denne adfærd betyder, at han nu skal til at være adskilt fra dig, og han vil tilpasse sin egen adfærd tilsvarende.

Dagen lang udsættes Fido for forskellige triggere, der hjælper ham med at forstå, hvad der sker omkring ham. Måske står du op om morgenen, lukker Fido ud i haven og fylder hans madskål – og herefter sover han måske lidt, mens der ikke sker noget. Så er der gåtur, leg osv., og tilsammen ender disse rutiner med en tur i hundekurven og så er det nat. Selvom Fido ikke forstår, at kloden har drejet sig, så ved han, at når TV’et slukker, og du hopper i din pyjamas, så er det sengetid.

Hunde forudser hændelser

Fidos evne til at associere betyder, at han kan forudse forskellige hændelser ret akkurat. Hvis han altid venter ved døren, når du kommer hjem, er det ikke fordi han ved, at nu er klokken 16. Det er typisk fordi, der sker en række ting, som i hundens hjerne summer op til en forståelse af, hvad der skal til at ske. Måske kommer din nabo altid hjem 10 minutter før dig, så når Fido hører naboens bil, så ved han, at din bil også snart kører ind i garagen. Hørelsen er jo ekstrem god, så han kan formentlig genkende din bil, selvom du er et stykke væk, han kan høre havelågen osv. Inden du får nøglerne op af tasken, er står Fido allerede klar ved døren til at tage imod dig.

Jo længere tid, jo større indtryk

Selvom eksperter siger, at hunde ikke forstår tiden, så reagerer hunde forskelligt på stimuli, afhængigt af længden af den periode, hvor de har været udsat for dette stimuli. Jo længere Fido ikke har adgang til foder, jo mere “desperat” vil han være for at få fat i foderet, og på et tidspunkt vil han gå hen til foderskålen og skubbe til den og slikke på den. Han ved altså tydeligvis, hvornår det er tid til mad.

På samme måde vil separationsangst blive forstærket i takt med, at perioden, hvor Fido er alene, forlænges. Du kan lære ham at håndtere dette ved gradvist og i ganske små skridt forøge den tid, hvor han er alene.

Hunde er fantastiske og vidunderlige væsner. Det er ikke nogen overraskelse, at mange af os opfatter dem som familiemedlemmer, og deres behov for at være sociale er lige så store som vores. Så sørg for at tilbringe så meget tid med din bedste ven som muligt.