Kræft. Bare ordet i sig selv er uhyggeligt, og ligesom kræft rammer mennesker, rammer det også vores firbenede venner. Men hvordan viser kræft ved hunde sig?
Hunde og kræft – de typiske kræftformer hos hunde
På samme måde, som vi mennesker kan rammes af mange former for kræft, kan hunde også:
- Knoglekræft. Den mest almindelige kræftform hos hunde, og rammer som oftest ældre og større racer, og som medfører unormal knoglevækst og træthed. Det er en meget aggressiv form for kræft, men selvom den kan behandles, er den dødelig for de fleste hunde.
- Hudkræft. Det er ikke ualmindeligt, at der i hundens hud dannes små harmløse knuder, som med tiden forsvinder igen (med risiko for at efterlade et sår). Men nogle gange kan disse knuder udvikle sig til kræft og kan sprede sig. Hold derfor øje med disse. Som ved knoglekræft er ældre og større racer også mest udsatte for hudkræft.
- Lymfekræft. Denne kræftform er meget almindelig indenfor kældedyrsverdenen og involverer lymfesystemet. Ofte skal lever, milt, lymfeknuder og eventuelt også knoglemarv behandles, hvis sygdommen er fremskreden.
- Mund og halskræft. Det vil typisk være aggressive kræftformer, som kræver målrettet behandling for at overvinde kræften.
- Kræft i blodkar. Denne kræftform starter i de små blodkar og kan sprede sig til huden, lever, hjerte, milt osv. Både hanhunde og tæver rammes og risikoen stiger med alderen.
- Brystkræft. Over halvdelen af alle kræfttilfælde hos tæver er kræft i mælkekirtlerne, hvilket gør denne kræftform til den mest udbredte blandt hunhunde. Set i perspektiv er brystkræft hos hunde 3 gange så hyppig som hos mennesker. Ikke-steriliserede hunde har større risiko for brystkræft, men også allerede efter hundens første løbetid stiger risikoen. Derudover er en kødrig kost, overvægt og alder andre risikofaktorer. Især Schæferhunde, Settere, Spaniels og miniaturehunde er generelt set mere disponeret for brystkræft.
Hvad skal du holde øje med?
Hold altid øje med følgende symptomer, som kan indikere kræft hos din hund:
- Problemer med urinering eller afføring og sort og tjæret afføring
- Hævelser
- Dårlig ånde
- Pludselig opståede lammelser
- Sår der ikke vil hele
- Knuder
- Pludseligt vægttab
- Manglende appetit
- Åndedrætsbesvær
- Træthed og kræftesløshed
Hvordan behandles kræft hos hunde?
Kræft hos hunde kan behandles på mange af de samme måder, som vi mennesker kan behandles på. Det afhænger af to ting: hvilken type kræft lider din hund af, og på hvilket stadie har sygdommen udviklet sig. Hvis du mistænker, at din hund har kræft, skal du aflægge besøg hos din dyrlæge med det samme. Hvis uheldet er ude, kan dyrlægen foreslå følgende behandling:
- Operation
- Kemoterapi
- Stråleterapi
- Immunterapi
Hvis du beslutter dig for, at din hund ikke skal gennemgå behandling, er det stadig muligt at give dem smertestillende medicin og andre palliative foranstaltninger for at reducere misbehaget ved kræften. Det vigtigste er, at få dem undersøgt, så du og din dyrlæge ved, hvad der er på færde, og hvilke behandlingsmuligheder der eksisterer.