Hundens første møde med husets kat

Det er vigtigt at have realistiske forventninger, når du får et nyt kæledyr med hjem til dem, du måtte have i forvejen. Nogle katte er fx mere sociale end andre katte, og en otte-årig kat, der aldrig har været sammen med andre dyr, har aldrig lært at dele sit territorium (eller ejere) med andre kæledyr i husstanden. Men en otte uger gammel killing, der netop er fjernet fra sin mor og søskende har måske mere behov for en følgesvend.

Katte er meget territoriale og har behov for en stille introduktion til andre dyr for at give dem tid til at vænne sig til hinanden – før det første møde ansigt til ansigt. Langsomme og forsigtige introduktioner hjælper med at forhindre, at der udvikler sig en aggressiv adfærd.

Her er mine råd til, hvordan du skal gøre, når du skal introducere din hund og kat til hinanden:

Adskillelse: Begræns din nye kat (eller hund) til et mellemstort værelse, hvor hun har (en kattebakke), mad, vand og en seng. Når du skal fodre dyrene så gør det samtidigt, men på hver sin side af døren til dette rum. Alle dyr forbinder fodring med noget positivt, og hvis du vænner dem til at være i nærheden af hinanden, når der sker noget sjovt, vil dette gøre introduktionen nemmere. Sæt ikke maden for tæt på døren, og brug en dørstopper til at holde døren lige netop nok åben til, at dyrene kan se hinanden. Gentag hele processen, så de bliver vant til, at der er en anden til stede, når de skal spise.

Del dufte: Byt rundt på tæpper eller puder, som dyrene sover på, så de har en chance for at vænne sig til hinandens duft. Gnub et håndklæde op ad det ene dyr, og sæt det under maden på det andet. Og omvendt. Du bør gøre dette med alle dyr i huset.

Flyt rundt: Når din nye kat bruger sin kattebakke og spiser regelmæssigt, så kan du lade hende få fri tid i huset, mens du begrænser dine andre dyr til den nye kats værelse. Denne kontakt giver dyrene en anden måde at opleve hinandens dufte på uden et ansigt-til-ansigt møde. Det giver også den nyankomne tid til at blive fortrolig med sine nye omgivelser uden at blive skræmt af de andre dyr.

Undgå aggressive møder: Undgå enhver interaktion mellem dine kæledyr, der resulterer i enten bange eller aggressiv adfærd. Hvis disse reaktioner får lov til at blive en vane, kan de være vanskelige at ændre. Det er bedre at introducere dine kæledyr til hinanden så gradvise, at hverken dyr eller mennesker bliver bange eller aggressive. Du må forvente en vis skepsis og tilbageholdenhed og måske også knurren og hvæsen, men du skal ikke give dyrene lov til at intensivere denne adfærd. Hvis et dyr bliver bange eller aggressiv, så skil dem ad og start forfra med små¨og gradvise skridt som beskrevet ovenfor.

Mødet mellem hund og kat: Hunde kan meget let dræbe en kat, selvom de kun leger. Alt hvad der kræves er en rystetur, hvor man risikerer at katten brækker halsen. Nogle hunde har også så fremtrædende et jagtinstinkt, at de aldrig bør lades alene med katten. Hunde foretrækker at jage og lege med katten, og mange katte bliver som regel bange og defensive. Brug teknikkerne som beskrevet ovenfor for at introdusere din nye kat til din hund.

Lydighed: Hvis din hund ikke allerede kender kommandoerne sit, dæk, kom, og bliv skal du begynde at træne disse kommandoer. Små stykker af fødevarer vil øge din hunds motivation til at udføre kommandoer, som vil være nødvendige i tilstedeværelse af så stærk en distraktion som en ny kat. Selv hvis din hund allerede kender disse kommandoer, skal du arbejde med at adlyde disse kommandoer meget stringent til gengæld for en godbid.

Kontrolleret møde: Efter din nye kat og hunden har affundet sig med at spise på hver sin side ad døren, og du har udsat dem for hinandens dufte som beskrevet ovenfor, kan du forsøge et ansigt-til-ansigt møde på en kontrolleret måde. Sæt din hunds snor på og hjælp processen fremad med godbidder og få ham til at enten sitte, dække eller blive. Hvis et andet familiemedlem kommer ind i lokalet og sætter sig roligt ved siden af den nye kat, men undlader at holde hende fysisk, kan denne person også give katten helt særligt lækre godbider, for at aflede opmærksomheden. Masser af korte besøg er bedre end et par lange. Man må ikke trække mødet så længe, at hund eller kat bliver alt for urolige. Gentag trinet flere gange indtil både hund og kat tolererer hinandens tilstedeværelse uden frygt, aggression eller anden uønsket adfærd.

Lad din kat gå: Det næste er, at du skal lade din kat få sin frihed i sit eget tempo mens hunden stadig er i snor. Få hunden til at dække og giv ham en godbid og ros for sin rolige adfærd. Hvis din hund sætter sig op fra den liggende stilling, skal han lokkes ned igen med en godbid. Løber katten væk eller bliver aggressiv, går du for hurtigt frem. Gå tilbage i processen og gentag disse trin.

Positiv træning: Selvom din hund måske skal lære at jage og derved jager katten, skal den også lære at opføre sig hensigtsmæssigt. Belønning er alfa omega som i så mange andre situationer. Hold hunden forsigtigt og ros ham for rolig adfærd, når han sitter sig. Et godt trick er at sætte dig på hug med hunden mellem benene mens du holder ham forsigtigt for brystet. Derved signalerer du, at du har magten, og samtidig giver du ham positiv opmærksomhed ved at kæle for ham.

Forholdsregler: Hunde elsker kattemad, men du bør holde kattefoderet ude af din hunds rækkevidde (i et skab eller på en høj hylde). Det er også forholdsvist almindeligt, at hunde æder kattenes afføring. Selvom der ingen væsentlige sundhedsmæssige risici er forbundet med dette, er det ulækkert for dig. Det er også ubehageligt, at hunden invaderer kattens private område. Men du skal være snu, for du risikerer, at hvis du med diverse hjælpemidler forsøger at holde hunden væk fra kattebakken, også jager katten væk. Forsøg derfor ikke at straffe dårlig adfærd, men tag dine forholdsregler og placer kattebakken et sted, hvor hunden ikke kankomme til.

Kort om killinger og hvalpe: Fordi killinger er så meget mindre, er de også i større fare for at blive skadet eller dræbt af en ung energisk (eller aggressiv) hund. En killing skal holdes adskilt fra en særligt aktiv hund, indtil hun er fuldt udvokset, og selv da bør hun ikke være alene med hunden. Normalt vil en godt socialiseret kat være i stand til at holde en hvalp stangen, men ikke alle katte har så meget selvtillid. Hvis du har en særlig genert kat, skal du måske holde hende adskilt fra din hvalp, indtil han modnes nok til at have mere selvkontrol.

Og endelig drejer det sig om tålmodighed, tålmodighed og tålmodighed. Dyrene skal have lov til at vænne sig til hinanden og de bliver ikke bedste venner fra første dag. Det gør vi heller ikke, når vi møder nye venner. Følg guiden ovenfor, og så skal det nok gå.

En historie fra det virkelige liv: Jeg har selv en fantastisk hund og to dejlige katte. Kattene boede der først før vi fik hunden, så man kan roligt sige, at den lille energiske hårbold invaderede deres territorium. Den ene kat var meget tilbageholden og udviste en smule bange adfærd, hvor den anden hurtigt var meget optaget af at forsvare sit territorium. Ikke på en aggressiv måde, men mere i forhold til at være meget opsøgende og også en smule bestemt overfor hvalpen. Men som tiden er gået har de alle udviklet et dejligt forhold til hinanden. Faktisk så meget, at kattene er flyttet ind i hundekurven, og i de kolde vinteraftener finder man dem alle tre pakket godt samme og i fuld gang med at varme hinanden. Det er da hygge 🙂