Lær hundens sprog

En af de mest almindelige fejl vi mennesker begår, er at misforstå, hvad hunden siger. Vi gør det hele tiden. Hundens kropssprog siger én ting, og vi tolker det på en helt anden måde baseret vores egne følelser. I virkeligheden ser hunde verden meget anderledes, end vi mennesker gør. Hvis vi mennesker bedre forstår vores hundes sprog, kunne vi forebygge mange hundebid og andre adfærdsmæssige problemer.

Hunde og Knus

For eksempel, lad os tage et simple handling som et knus. For mennesker betyder et knus kærlighed og hengivenhed. Når et menneske modtager et knus fra en anden, føles det godt.  Men hvad betyder et knus betyder for en hund? Vi mennesker krammer vores hunde for at vise hunden kærlighed og hengivenhed. Men hvad de fleste mennesker ikke forstår er, at i hundens sprog er et knus er ikke et tegn på kærlighed – overhovedet! For en hund symboliserer et knus dominans, og kropssproget er meget meningsfuldt for en hund. Så når du bøjer dig nedover hunden for at give den et knus, signalerer du ikke alene, at du er dominerende, men du overskrider også hundens privatsfære.

Med denne logik i tankerne, er det også upassende at kramme en fremmed hund. Mange børn bliver bidt hver dag ved kramme hunde, og hvis man ser på det fra hundens perspektiv, ville man så bebrejde dem? En fremmed løber over, udviser dominans, og hundens reaktion er at fra, da de ikke ønsker at blive domineret. Svaret er en knurren og/eller bid. Den underdanige hund vil givet vis underkaste sig og begynde at slikke, men dette er igen blot et svar på menneskets dominerende adfærd. Og i princippet er det lige så slemt, som en aggressiv modreaktion.

Det er sagt, så er det ikke dårligt at kramme en hund, du er fortrolig med, og som også er fortrolig med dig – så længe det sker på et tidspunkt, hvor du selv er afslappet og glad. Hvis hunden accepterer et knus kan den fornemme din positive indstilling, og det kan være beroligende for hunden. Ikke at knuset har samme betydning for hunden, men fordi han nyder den rolighed og kærlighed, der kommer fra dig.

Hundens sprog

Dette videoklip viser et eksempel på, hvordan en afbalanceret hund vil handle. Den første del af klippet viser en person komme ned ad trappen om morgenen. Hundene er rolige og afslappede. Den anden del af klippet viser samme hunde blive fodret, hvor de forholder sig lige så roligt. I slutningen af klippet er et godt eksempel på kommunikation mellem hunde. Den ene hund kommer hen til madskålen i håb om at få lov til at slikke den ren, og den anden hund signalerer, at det ikke er i orden.

Forestil dig, hvordan denne samtale ville foregå, hvis det var imellem to personer:

  • Den ene: “Åh, du er færdig med at spise – jeg tror gerne jeg vil slikke din skål ren. Må jeg det?
  • Den anden: “Nej – absolut ikke! Smut over til dig selv.
  • Den ene: “OK, jeg er med! Det er nok en dårlig ide så – jeg går bare over til mig selv igen.

 Tillade hunden at være leder?

Ofte ser man, at det er hunden, der går tur med sin ejer, fremfor ejeren der går tur med hunden. Dette er problematisk på flere måder. For hvis du tillader din hvalp gå hastigt foran dig og trække i snoren, viser du hvalpen, at du tillader den at være lederen. Og kan man så forvente, at hvalpen vil høre efter, hvis den føler sig som lederen? På den anden side kan det også være problematisk i mødet med andre hunde. Bliver hvalpen angst og klynker, og du evt. forsøger at løfte den op, har du lagt for stort ansvar på hundens skuldre. Hundens kropssprog i disse situationer viser blot, at den bliver forvirret over de signaler, vi sender, hvorfor det er derfor vigtigt, at du altid viser hvalpen, at du er lederen. Sørg for i dette tilfælde at træne god lineføring, som jeg skriver om i denne artikel.

Ovenstående eksempler repræsenterer kun toppen af ​​isbjerget. Mennesker taler ikke hundenes sprog og misforstår dagligt deres hunde på mange punkter – i dette perspektiv kan man sagtens forestille sig, hvor misforstået en hund til tider må føle sig. Som tommelfingerregel ønsker alle hunde ikke at være ledere af flokken. De vil blot føle sig sikre og kende deres plads. Dog vil de tage pladsen, når vi mennesker ikke udviser lederskab. Derfor vil vi gøre vores firbenede venner en kæmpe tjeneste ved at forsøge at forstå dem bedre – i stedet for at antage, at de er ligesom os.