Glem ikke kalorierne

Fedme er et almindeligt problem hos hunde. Ved at forstå de ernæringsmæssige behov hos din hund, kan du give ham en nærende, afbalanceret kost samtidig hjælpe ham til at opretholde en sund vægt. Det første skridt i at skabe en sund kost til din hund er at beregne det nødvendige kalorieindtag. Når du ved, hvor mange kalorier din hund har brug for hver dag, kan du give ham den rigtige mængde af sunde fødevarer. Og så er det selvfølgelig vigtigt, at du altid vælger det bedste foder, som passer præcist til hundens behov.

Beregning af din hunds energibehov

Din hunds energibehov er antallet af kalorier, din hunds krop forbrænder i hvile. Hos mennesker, ville der svarer til dette til det basale stofskifte – altså det mindste antal kalorier, der kræves for at opretholde basale kropslige funktioner. For at beregne din hunds energibehov, gange hundens vægt i kg med 30 og læg 70 til totalen. Resultatet af denne beregning skulle falder et eller sted i området mellem 130 kalorier og 1.420 kalorier.

Kalorie behov baseret på aktivitetsniveau

Tænk over din hunds aktivitetsniveau. Hunde, der udøver en vis form for daglig aktivitet, har selvfølgelig større behov for kalorieindhold i kosten. For at beregne din hunds kalorieindtag baseret på aktivitetsniveauet, gælder følgende regneregler:

  • Det basale kaloriebehov ganges med faktor 1,6 for en sterilisteret/kastreret hund med normalt aktivitetsniveau.
  • For en voksen hund med et normalt aktivitetsniveau ganges med en faktor 1,8.
  • Bruger du din hund til aktiviteter, som er mere fysisk krævende såsom fx rally eller agility er faktoren endnu højere. For let øget aktivitetsniveau er faktoren 2,0, for moderat aktivitet er faktoren 3,0 og ved fysisk anstrengende aktiviteter bruges faktor 4,8.

Vægttab

Der gælder samme principper for hunde som for mennesker, når vi taler om vægttab. For at tabe sig skal man mindske hundens kalorieindtag. For at sikre, at din hund får alle de næringsstoffer, den har brug for, bør du ikke fodre mindre end det anbefalede basale kalorieindtag. Jo tættere du kommer på niveauet for det basale kalorieindtag, jo hurtigere vil din hund tabe sig.

Kalorier for hvalpe og gravide hunde

Mens de er unge, er hvalpe nødt til at spise en masse for at vokse. Sådan er det med gravide hunde, da de har brug for ekstra kalorier for at sikre deres egen sundhed samt sikre hvalpenes udvikling. Tæver har i de første 42 dage af graviditeten kaloriebehov svarende til 1,8 gange deres basale kaloriebehov – men i løbet af de sidste 21 dage af graviditeten, vil faktoren typisk stige til 3,0. Efter hvalpe er blevet født, har tæven behov for helt op til 4,5 ganget det basale kaloriebehov, da mælkeproduktionen kræver meget energi. Hvalpene har brug for ca 3 gange det basale behov i tiden op til de bliver c 4-5 måneder. Herefter vil behovet falde.

Hvor meget skal du fodre din hund

Det kan være svært at beregne hundens kaloriebehov ud fra de forskellige fodertyper. Men start altid med at give din hun foder af høj kvalitet, og kontroller producentens anbefalinger baseret på alder og vægt. Sammenlign antallet af kalorier i hver portion med det beregnede kaloriebehov (det basale behov x faktor), og find en balance. Vær dog opmærksom på de kalorier din hund indtager fra godbidder – juster mængden af foder herefter.

Sund fornuft er altid en god rettesnor. Og undgå at give din hund for mange snacks – især af dem, vi mennersker holder meget af.