Hvilken hund er den rette for mig?

At finde den rette hund for dig er i princippet lige så vigtig som beslutningen om i det hele taget at få hund. Der findes ca. 160 forskellige hunderacer, og hver af disse racer har deres eget unikke temperament, udseende, aktivitetsniveau og forskellige behov. Du skal grundigt overveje og undersøge, hvilken hunderace, der er den rigtige for dig og din familie. Her er et par ting, du bør overveje:

Temperament

Du kommer til at leve med din hund i mange år, så du skal sørge for, at den i høj grad har en personlighed, som afspejler dine ønsker.

  • Vil du have en hund der er aktiv eller mere afdæmpet?
  • En hund med stærk egenvilje eller en hund, der er nem at træne?
  • En hund, der er venlig overfor alle, den møder, eller en, der er loyal og beskyttende overfor familien men reserveret overfor andre?
  • En hund, der har brug for meget opmærksomhed fra familien, og som har brug for masser af aktivitet for at sikre, at han ikke kommer til at kede sig og blive destruktiv, eller en hund, som er ganske tilfreds med at være alene i længere perioder i løbet af dagen?

Størrelse

Alle små hvalpe er bedårende, naturligvis, men de vokser hurtigt, og nogle af dem rigtig meget. Find ud af, hvor stor og høj den lille nuttede hvalp bliver, før du tager ham med hjem. Husk, at større hunde kræver mere mad og plads, så overvej, om din stue eller have er stor nok til at opfylde hans behov? Husk også på, at nogle små hunde stadig har brug for masser af plads til at kunne brænde energi af.

Pels og pelspleje

Alle hunde skal opdrages til regelmæssig pelspleje, for at kunne holde dem sunde og regne – og for at undgå, at de fælder for meget. Nogle hunde fælder meget hele året, nogle smider hårene i klumper over et par uger, nogle fælder kun en lille smule. Langhårede hunde er smukke at se på, men kræver en stor indsats for at pelsen forblive på denne måde. Korthårede racer er nemmere at passe, men skal stadig børstes og det kan evt. være nødvendigt med beskyttelse mod koldt eller vådt vejr. Gør op med dig selv, hvor mange hundehår, du er villig til at have på stuegulvet (og hvor meget du gider børste og støvsuge) samt hvor meget energi og tid du har til pelspleje.

Hanhund eller hunhund?

Generelt set er der ingen signifikant forskel i temperamentet mellem han- og hunhunde, og vælger du at få din hund steriliseret eller kastreret udlignes mindre forskelle. Når det er sagt, ligger der selvfølgelig forskellige gener i han og hunhunde, hvilket kan gøre, at hanhunde har en anden adfærd end hunhunde, men i forhold til temperament, er der ingen forskel.

Hvalp eller voksen

Fordelen ved at få en hvalp er, at du kan være med til at præge den helt fra starten og lære den socialisering, deltagelse i aktiviteter og andre ting. Ulempen er, at det kræver meget tid og tålmodighed at opdrage en hvalp. Travle familier bør huske på, at hvalpen ikke kan være alene hjemme i mere end et par timer ad gangen i starten. De har brug for masser af ture udenfor, hyppige måltider og masser af interaktion med mennesker. Voksne hunde – uanset køb direkte fra opdrætter eller ved adoption fra andre familier/dyreinternat – har generelt set færre behov. Modne hunde har tendens til at være roligere, nogle er allerede renlige og kender til de grundlæggende regler indenfor lydighed.

Sundhed

Nogle racer kan være udsat for arvelige sygdomme eller tilstande. Mange racer kan screenes for visse betingelser, såsom hofte- eller øjenproblemer (læs mere om hofteledssygdomme her), og denne information fra opdrætteren bør være tilgængelige for dig, når du skal se på en hvalp. Sørg for at sætte dig grundigt ind i de sundhedsmæssige overvejelser, som er relevante for din valgte race, og du vil med stor sandsynlighed kunne undgå eller være klar til at afhjælpe fremtidige problemer.

Dyreforsikring

At være en ansvarlig ejer betyder også, at du skal overveje din hunds behov for sundhed og pleje igennem hele hundens liv, uanset om der er tale om forebyggende pleje eller om uventede ulykker, skader og sygdomme, der kan ske når som helst. Det er fornuftigt at overveje sundhedsforsikring for din hund, og de fleste forsikringsselskaber kan hjælpe dig. Der findes også forsikringsselskaber, som har specialiseret sig indenfor sundhedsforsikringer til hunde. Se evt. Dyrekassen Danmark eller Agria Forsikring, og som tilbyder alle relevante forsikringsprodukter i pakker. Husk at ansvarsforsikring er lovpligtig, så den kommer du ikke uden om!

Har du lavet din egen tjekliste over de egenskaber, du leder efter hos en hund?