Kom så her! Hvorfor er indkald så svært?

Som med alle øvelser, handler indkald om at etablere en daglig rutine, som din hund vil elske at deltage i. Indkald må aldrig betyde “hvis jeg løber tilbage til mine ejere, vil de sætte mig tilbage i snor”, men i stedet “når jeg løber tilbage til mine ejere, venter der en belønning”.

Det kan være lettest at anvende en lang line, da den giver din hund frihed uden, du mister kontrollen. Husk derfor, at man aldrig skal gå fra kort snor til ingen snor. Øv indkald med den lange line, og når den sidder der, kan du prøve uden line.

Her er min guide til, hvordan du både med unge hunde og ældre kan træne indkald:

  • Først og fremmest skal du vælge en kommando til indkald (ikke hundens navn), og kun bruge den, når hunden er på vej hen imod (fordi det er værd at komme hen til dig, da der venter en belønning). En kommando kan for eksempel være “her”, som er kort og nem for hunden at forstå.
  • Start i et miljø, hvor der ikke er så mange ting, der kan distrahere hunden. Gør det indenfor eller i haven.
  • Kald kun din hund tilbage, når du er sikker på, at han vil komme. Dette er at foretrække i starten. Er øvelsen helt umulig kan du også bruge kommandoen, mens du bringer ham tilbage eller gå en smule bagud for at få ham til at komme. Spild ikke værdien af din kommando, hvis han er for optaget af noget andet og ignorerer dig, ved at gentage dig selv “her, her, her!”. Gør du det for meget, lærer du kan at ignorere kommandoen.
  • Gør det altid værd for din hund at komme tilbage til dig – i første omgang ved hjælp af godbidder eller hans foretrukne legetøj. Overrask ham til tider med noget ekstra lækkert, hvis du som godbid bruger hans foderpiller. Som eksempel kan du bruge kogt kylling, ost, eller andre lækre snacks. Gør det til en sjov belønning ved at lade hunden gætte eller vente eller måske endda lave et lille trick før du giver ham belønningen. Husk at gøre det til en sjov oplevelse at være i den lange line og komme hen til dig.
  • Når først din hund har lært øvelsen og betydningen af kommandoen 100%, kan du gå videre og forsøge øvelsen uden snor.
  • Opfind en lille øvelse, hvor du får din hund til at tænke “det er altid værd at komme hen til min ejer”. Enhver frivillig og god adfærd bør belønnes. Prøv med at tage hans yndlingslegetøj og kaste det lidt væk og hurtigt derefter bruge kommandoen “her” og se, om han kommer tilbage. Dette kan være første skridt i at lære ham aport.
  • Lær din hund at blive på stedet, når I går i snor. Når linen ikke er længere giver du kommandoen “her”, står kortvarigt med linen før du umiddelbart ændrer retning. Dette lærer din hund, at du i den henseende kan være “utilregnelig” og at han kan miste dig af syne, hvis han ikke holder øje med, hvor du bevæger dig hen. Når du har gjort dette et par gange, ændrer du retning uden at sige noget, og selvfølgelig belønner ham, når du efterfølgende kalder ham ind.
  • Lær din hund, at jo hurtigere han kommer tilbage, jo hurtigere vil han kunne genoptage den aktivitet, han var i gang med, før du kaldte ham til dig. Dette forbedrer hastigheden af hundens respons og entusiasme og betyder, at du ikke altid behøver at bruge snacks eller legetøj som belønning (faktisk skal man med tid så vist som muligt droppe snacks som belønning til de mest basale øvelser. Hvis snack-belønningen bliver for indlært, risikerer man, at hunden ikke gider at komme, hvis du ikke har noget).

Den bedste måde at lære din hund IKKE at komme tilbage, når der bliver kaldt er, at lade ham blive vild og ophidset, hver gang han ser en anden hund. Det bekræfter ham i, at du er mindre sjov end andre hund, som altid vil være værd at undersøge. Dette er også den nemmeste måde for din hund at få bank af andre hunde. Når du ser en anden hund, skal du få ham til at “sitte” og “vente”, holde fokus på dig, og ikke give ham fri, før du siger til. Husk, at bare fordi din hund er venlig, betyder det ikke, at den anden hund er.

Det er min overbevisning, at hvis din hund ikke kan tilbagekaldes med sikkerhed, uanset om der skulle være andre distraktioner til stede, skal han ikke gå uden snor. Heldigvis er det også min overbevisning, at alle hunde med tid kan lære et træfsikkert tilbagekald, så de kan løbe frit. Frihed er nemlig den største belønning, du kan give din hund.