Har din hund svært ved at holde vægten?

Ganske enkelt: Hvis din hund er overvægtig indtager den flere kalorier, end den skal bruge. Og hvis man sorterer alle de dårlige undskyldninger fra, så er en overvægtig hund resultatet af at indtage unødvendige mænger foder. Hvis din hund er overvægtig, bør den undersøges jævnligt for hjerte/karsygdomme og stofskifteproblemer. Tal med din dyrlæge om motion, kost og andre relevante forhold. Se i øvrigt denne artikel om at vælge det rigtige foder til din hund.

Vi kan starte med at kaste et blik på nogle almindelige misforståelser angående overvægt og fedme. Sunde hunde har ikke nødvendigvis behov for at spise hver dag – kæledyrsindustrien har tegnet dette billede for os af den sultne hund. Vi får indtrykket af, at en sund og glad hund spiser hvert måltid med største fornøjelse. Men du bør ikke opfordre din hund til at spise sit foder, hvis den ikke er interesseret. Hvis du sørger for god og næringsrig kvalitetsfoder og rigelige mængder vand, skal din hund nok spise, når den bliver sulten.

En anden myte omhandler at sterilisering eller kastrering medfører overvægt. Dette er ikke rigtigt (se andre myter og facts om sterilisering og kastrering her). Ethvert kæledyr, neutraliseret eller ej, vil tage på i vægt, hvis det overfodres i forhold til energibehovet. Et kirurgisk indgreb kan givet vist nedsætte hundens stofskifte marginalt, ligesom normal aldring, og de ekstra kalorier tager derved længere at brænde af – og derfor kan der være behov for mindre mængder foder. Husk at kirurgiske indgreb ikke medfører vægtøgning som sådan – det gør kun overspisning.

Lad os kigge på fire forskellige typer, som overvægtige hunde kan falde ind under. Læg mærke til, om nogle af disse passer på din hund.

Type 1: Hyggespiseren “jamen, hun spiser næsten ingenting”

Denne hund har formentlig foder stående fremme det meste af dagen og går til og fra og “nipper” en lille smule til det. Når det så er spisetid får hunden måske rester fra aftensmaden, og de lækreste (og typisk mest usunde ting) spises først – resten efterlades måske, og det vil stadig se ud som om, at hunden ikke spiser særlig meget. Men i virkeligheden bliver kalorieindtaget hen over døgnet for højt. Kan du genkende mønstret?

Type 2: Tiggeren “jamen, hun vil ikke tie stille før hun får en godbid. Og hun går ikke i seng, før hun får sin aftenssnack”

Det, der sker her, er, at hunden har fundet ud af, at jo mere ballade, den kan lave, jo større sandsynlighed er der for, at denne adfærd belønnes. Ejeren giver endelig efter for at få hunden til at tie stille og slappe af, men hunden ser dette som en belønning. I virkeligheden trænes “tiggeren” til denne adfærd, og det bliver til en sjov leg, som desværre går ud over hundens helbred.

Type 3: Den dygtige hund “jamen han er så god og dygtige, og vi vil ikke have, at han skal gå og være sulten”

Denne hund bliver overvægtig som følge af ejerens kærlighed og hengivenhed overfor hunden, og fodringen er blevet et symbol på denne hengivenhed. (Ofte ses det, at flere i familien giver snacks en gang imellem for at være god overfor hunden). Det er en meget forståelig adfærd, men desværre for hunden kan det blive for meget af det gode. Ejerens måde at vise sin hengivenhed bør i stedet rettes mod fysisk aktivitet fremfod fodring.

Type 4: Gourmet-hunden “jamen han vil ikke spise sin almindelige mad”

I dette tilfælde træner ejeren sin hund til kun at spise lækre ting som kylling, lever, småkager eller hvad det nu måtte være. Det kan være ganske OK at give hunden resterne fra middagsbordet (dog undtaget ben af enhver art), men i dette tilfælde gives hunden et valg, og hunden vælger “menneske-maden”. Det samme gør sig gældende i børneopdragelse – hvis barnet gives valget mellem chokoladekage og broccoli ved vi nok godt allesammen, hvordan valget udfalder. Gourmethunden overspiser normalt, fordi den ikke får den rette kostsammensætning – plus alting smager så godt, at det i sig selv er en belønning for at spise. Løsningen? Du vælger – ikke din hund.

Hvad gør du med en overvægtig hund?

Som tidligere nævnt sker der ikke noget ved, at en sund hund kan springe måltider over fra tid til anden (dog undtaget de helt små racer). Når de er sagt bør du dog altid sikre, at din hund har adgang til frisk og rent vand og i det hele taget en sund og balanceret kost. Hold øje med listen over ingredienser, hvor kød bør være den største ingrediens.

Når du går i gang med at planlægge din hunds vægttab skal du altid starte med en “før-vejning” og derefter reducere størrelsen af hvert måltid med 1/3. Husk at snacks også tæller som en del af din hunds kost og skal også reduceres. Vej igen efter 2 uger (og husk, at hvis hunden tigger om mad, er det et godt tegn. Men du skal ikke give efter!)

Efter to uger vil du se, at din hund har tabt sig, og du er på rette vej. Fortsæt ud af denne vej. Hvis du ikke kan se noget vægttab er det tegn på, at du ikke har taget hårdt nok fat. Reducer derfor måltidsstørrelserne med 1/3 endnu en gang og vej igen efter 2 uger.

Det er også vigtigt, at du får hele familien med på at reducere hundens kalorieindtag. Der er normalt nogle i husholdningen, som får ondt af hunden, og som giver den en lille ekstra snack i ny og næ, når ingen ser det. Men den går ikke. Så sørg i stedet for at alle ved, at en gåtur faktisk er endnu bedre end en snack. Det er både god aktivering for hunden og god motion for Jer begge.

Så hvad venter du på?

 

1 thought on “Har din hund svært ved at holde vægten?”

Der er lukket for kommentarer.