Raceportræt: Beagle – et godt valg til den aktive familie

Beaglen er en af ​​de mest populære og genkendelige hunderacer. De er energiske, ubekymrede og optimistiske hunde, men kan godt være stædige og en stor mundfuld at håndtere, selvom de store ører og og det gemytlige væsen kan give indtryk af noget andet. Beaglen er en rigtig god race til den aktive livsstil. Det muntre og venlige temperement, gør Beaglen til et godt valg for familier med børn. Men husk, at ikke alle hunde er lige trygge ved at være sammen med børn, uanset race.

Racen blev oprindeligt avlet tilbage i det 16. århundredes England til jagt. Beaglen er kendt for deres tendens til at gøre opmærksom på sig selv, og har en kraftig stemme, som til tider kan lyde som et skrig. En beagle har tendens til at gø mere, hvis den keder sig, men generelt set, er der tale om en race med lyd på.

Historien om Beaglen

Beagles kan spores tilbage til England i 1500-tallet, hvor de ofte blev holdt i flokke med mange forskellige racer. De blev brugt til at jage kaniner og andre små dyr.  Med tiden er der blevet avlet videre på racen både i England og senere i Nordamerika. Racens gemytlige væsen og gode jagtinstinkter har gjort, at den i dag er én af de mest populære racer. Snoopy fra “Rødderne” -tegneserien er en Beagle, som afspejler racens popularitet på i 1950’erne, hvor tegneserien fik sit gennembrud.

Pleje

Beagler har en kort, vand- og smudsafvisende pels men fælder temmelig meget. Rutinemæssig grundlæggende pleje er dog alt, hvad der typisk er nødvendigt for at holde en beagle sund. Heldigvis gør den smudsafvisende pels, at du ikke behøver hyppige bade-ture – og heller ikke bunker af sand på gulvet. Sørg for at holde deres ører rene for at forhindre øreinfektioner. Husk også at trimme hundens negle regelmæssigt for at undgå, at dette påvirker hundens gang. Det er (som ved alle hunderacer) også en god ide at børste din hunds tænder for at sikre god mundhygiejne.

Personlighed

Selvom Beaglen til tider kan virke doven, har de masser af energi og har brug for regelmæssig træning og masser af aktivering, hvor de kan bruge både snude og hjerne. Som sporhunde nyder de at snuse til alt når I går tur – nye lugte er en af de bedste stimulanser for en Beagle. Dog kræver en Beagle en del træning, så du kan kontrollere din hund, hvis han får færten af noget spændende. Beagler kommer generelt set godt ud af det med andre hunde, så en tur i hundeskoven, hvor den kan løbe fri og hygge sig med andre hunde, er noget, som udfordrer din hund både fysisk og mentalt. Vær opmærksom på, at Beagler er udbryderkonger, som kan have tendens til at ”stikke af”, hvis du ikke sørger for en ordentlig indhegning af fx haven. De er kreative og kan sagtens finde på at hul under hegnet og tage på opdagelse på egen hånd. Racen er velegnet til både jagt og som selskabshund, men korrekt lydighedstræning er en absolut nødvendighed. Uden det, kan Beaglen blive ustyrlig og endda trodsig netop fordi, de er så viljestærke. Det kræver en vedholdende indsats at træne sin Beagle, og du er nødt til at gøre det sjovt og interessant for at gøre hunden opmærksom på, hvad du ønsker af den. Sørger du for korrekt socialisering og træning, så er Beagler fantastiske ledsagere og gode familiehunde. De fleste klarer sig godt med andre hunde og endda også katte – især hvis de er opvokset sammen. De er fremragende med børn, så længe barnet er gammelt nok til at behandle en hund med respekt og tolerere det høje energiniveau. Og vær opmærksom på, at Beaglen kan lide at gø, hvilket godt kan forskrække nogle børn. Beagler har brug for menneskeligt selskab og masser af underholdning. Det er vigtigt at holde in mente så du sikrer, at din hund ikke kommer til at udvikle uheldige sider som for eksempel seperationsangst.

Sundhed

Alle opdrættere stræber efter at opretholde de højeste racestandarder. Hunde, der er opdrættet efter disse standarder, er mindre tilbøjelige til få arvelige sundhedsmæssige problemer. Generelt er Beagles sunde hunde, men som med alle andre racer, kan de stadig få problemer med helbredet. Følgende sygdomme ses ved racen:

  • Epilepsi: En neurologisk sygdom, der forårsager anfald.
  • Lavt stofskifte: En tilstand forårsaget af utilstrækkelige stofskiftehormoner, som kan medføre overvægt.
  • Ledproblemer i ryggen: Opstår når brusken mellem ryghvirvler buler ud og eventuelt også trykker på nerverne.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA): En genetisk sygdom karakteriseret ved degeneration af nethinden.

Kost og ernæring

Beagler elsker at spise og er berygtede for at opsnuse og fortære alt, hvad de kan komme i nærheden af. Du skal derfor sørge for regelmæssig og kontrolleret fodring. Mængden af foder vil variere efter hundens størrelse, alder, aktivitetsniveau og andre faktorer. Opbevar altid hundefoder (og din egen mad) godt sikret, for en Beagle kan være mad-tyv. På grund af deres denne glubende appetit, skal du være særligt opmærksom på din hunds vægt og sætte ind, hvis den bliver overvægtig. Tag en snak med din dyrlæge for at få vejledning i korrekt fodring.