Raceportræt: Shiba Inu

Med de spidse ører, skæve øjne og den krøllede hale, ligner denne race en lille ræv, eller måske et udstoppet legetøj. Men han er ingen af delene – han er en Shiba; den mindste og muligvis den ældste af de seks spidshunde, som har oprindelse i Japan.

Shibaen er kende for en ivrig personlighed. Japanerne beskriver racens mentale træk med tre ord: Kaani-i (livlig dristighed, Ryosei (god natur) og soboku (årvågenhed). Disse tre træk kombineret udgør altså det interessante, intelligente og viljestærke temperament for denne race.

En Shiba er en lille (ca. 10-13 kg) og atletisk hund. Lidt som en ninja kriger, bevæger Shibaen sig hurtigt, adræt og uden besvær. Og så er den overlegen – eller sådan tænker den i hvert fald ifølge dem, som kender og elsker denne race. Shibaen møder verden med en rolig værdighed, der entydigt er dens egen, og det er sandsynligvis derfor, Shibaer også beskrives som stædige.

På grund af Shibaens uafhængighed, er det ikke den nemmeste race at træne. Socialisering og træning bør derfor begynde tidligt for at sikre, at hunden lærer de gode manerer.

Det er vigtigt at forstå, at Shibaen har sin egen vilje, så du ikke bliver frustreret. Den er meget intelligent, men er ikke nødvendigvis indstillet på at gøre det, du gerne vil have den til. Det er derfor vigtigt, at hunden tror, at lydighed er dens egen idé. For at opnå de bedste resultater, er det vigtigt at arbejde med en træner, som forstår hundens uafhængighed.

Et andet kendetegn ved denne race er en besiddertrang. En Shiba vogter sit kram – legetøj, mad eller territorium. Korrekt socialisering er en vigtig del af at minimere denne egenskab, men det er altid klogt at fjerne dens foretrukne legetøj og godbidder, når der er andre hunde eller børn omkring.

Trods alt dette er en Shiba en god familiehund. Den er loyal og hengiven og gør sig godt med børn, sålænge han er ordentligt socialiseret og trænet, og børnene i øvrigt behandler ham venligt og respektfuldt.

Racen kan være en smule aggressiv overfor andre hunde, især andre hanner. De fleste Shibaer kan ikke gå uden snor, fordi de er naturlige jægere og elsker at jage. Der er stor risiko for, at hunden vil jage et egern eller en kat. Hunden er generelt tilbageholdende overfor fremmede og er en god vagthund, som vil advare dig, hvis der sker noget usædvanligt.

Daglig motion er også en vigtig del af Shibaens liv. Så sørg for at få masser motion uanset om det er en tur i nabolaget eller en løbetur med dig som cykel-sidemand. Den egner sig bedst til et hjem med en forsvarligt indhegnet have (da den kan have udbryder-tendenser), hvor den kan boltre sig. Den skal altid føres i snor, da den som sagt har et stærkt jagtinstinkt og en stor egenvilje.

En Shiba Inu er en vidunderlig følgesvend, selvom dens viljestærke personlighed kan være for meget for nogle mennesker. Andre falder for dens loyalitet, og dette er også grunden til, at nogle Shiba-ejere siger, at en Shiba ikke bare er en hund – det er en livsstil!

Det gode ved en Shiba Inu

(1) En hund, der er lidt mere som en kat.

Shibaen er meget uafhængig – elsker dog at have sine ejere i nærheden generelt set, men har samme træk som katte i forhold til uafhængighed og ønsket om at være alene. Derudover er Shibaen renlig fra en meget tidlig alder.

(2) En god vagthund

En Shiba er ikke en støjende hund. Men når der er fremmede mennesker eller mærkelige lyde omkring huse, vil den give lyd fra sig. Når man viser den, at der ingen fare er på færde vil den hurtigt falde til ro igen.

Den har en god hukommelse og vil ofte markere, hvis noget pludselig er anderledes, end det plejer at være.

(3) Smuk, adræt og masser af energi

En Shiba er meget adræt og kan sagtens springe over et relativt højt hegn. Man vil blive overrasket over, hvor adræt den egentlig er – til tider kunne man tro, at det var Spiderman. Hvis hunden er ordentligt trænet, kan “superkræfterne” bruges til sjove og underholdende træningsøvelser såsom Agility.

(4) En klog hund

En Shiba kan lære mange forskellige lydigheds-kommandoer, og er meget hurtig til at lære. Den vil ofte tro, at den er klogere end dig, og adlyder kun, når det passer hunden.

(5) Masser af personlighed

Godt nok er en Shiba en relativt lille race, men størrelsen af personligheden skal man ikke tage fejl af. Den er venlig af natur, meget loyal, klog og vagtsom.

Det knap så gode

(1) Stærk vilje og stædighed

En Shiba giver aldrig op og vil heller aldrig overgive sig. Den stærke vilje kan tendere til at blive stædighed, hvilket kan være problematisk i forhold til lydighed. Selvom den er lærenem, vil det altid være på hundens præmisser. Den vil heller aldrig overgive sig, og vil altså ofte kunne komme i konflikt, hvis den opfatter en situation som truende. Derfor kan nogle Shiba-ejere opleve aggressiv adfærd hvad angår fodring, andre hunde og evt. også fremmede mennesker.

(2) Snu

En Shiba er super intelligent, og vil ofte bruge hjernen til at “trykke” på de rigtige knapper, så han får det, han ønsker. Han vil gøre alt, hvad der står i sin magt, for at slippe afsted med en mission. Fang ham i at stjæle fra bordet og han vil hurtigt lade som om, at han undskylder. Spiller underdanig og ser ganske og aldeles uskyldig ud. Når du kigger væk igen, er han på vej op på bordet igen.

(3) Ulydig udbryderkonge

Shibaer tror nogle gange, at du skal være lydig overfor dem, og ikke den anden vej rundt. Hvis du ønsker en Shiba skal gøre noget for dig, skal du sikre, at du altid har de bedste tilbud på hånden – snacks eller legetøj. Ellers vil du opleve, at hunden sidder og glor på dig – og venter på, at du laver hundekunsterne.

Din Shiba skal helst ikke efterlades uden opsyn i haven. Han vil hurtigt finde hullet i hegnet, eller endda forsøge at hoppe over, for at komme ud og opleve verden – og jage kvarterets katte. Dette især, hvis han keder sig. Han kan presse sig igennem små huller, gnave snore over og flygte i bedste Houdini-stil. Har du ikke helt styr på alene-hjemme træningen risikerer du også, at udbryder-genet kommer op i ham, når han er indenfor. Dette kan gå ud over møbler, dørkarme osv.

(4) Drama Queen

Shibaer har en tendens til at være Drama Queens, når noget ikke går efter deres hoved – for eksempel når man skal iføres en sele. Det samme gør sig gældende, hvis hunden kommer til skade. Shibaen har et meget højt skrig, som kan virke forskrækkende og få dig til at tro, at verdens ende er nær. Men ofte er det knap så galt, når det kommer til stykket…

(5) En dygtig sanger

En Shiba gør generelt set ikke særlig meget, men det vokale spektrum spænder meget vidt. Den mest kendte Shiba-skrig er en højfrekvent tone, som vil gå direkte i ørerne på dig. Dine naboer vil tro, at du torturerer det stakkels kræ. Så hvis Shibaen bruger sine evner til at være snu, vil den bruge skriget imod dig, hvis du lader ham gøre det. Det er derfor ekstra vigtigt at ignorere en dårlige opførsel, hvis skrigeriet begynder. Når det er sagt kan man også få en masse sjov ud af hundens snakkeri.

(6) Skarpe tænder

For en lille hund, har Shibaen meget store og skarpe tænder. Og han er ikke bange for at bruge dem. Det ses også ved, at hundens instinkt med at bide og gnave er mere fremtrædende end ved andre hunderacer. Sørg derfor altid for at have styr på træningen ift. mødet med fremmede mennesker og hunde, alene-hjemme træningen osv. Faktisk ligesom ved enhver anden hund…

Lad dig ikke skræmme af de knap så gode ting ved en Shiba. Mange af forholdene kan imødekommes ved omhyggelig planlægning og konsekvent træning. Shibaen er en fantastisk elskværdig, sjov og loyal hund. Og der er ingen tvivl om, at såvel som hunden er din bedste ven, vil hunden se dig, som sit idol.