Raceportræt: Welsh Corgi

Corgier er fremragende kæledyr for dem, der søger en adræt og aktiv følgesvend til at holde dem på tæerne. Lad ikke den lille pakke narre dig; der er masser af hund stuvet sammen i de små lavbenede venner. Corgier er livlige væsener med meget store personligheder.

Udseende

Søde ting kommer ofte i små pakker, og corgier er ingen undtagelse. Der er to slags corgier: Cardigan Welsh og Pembroke Welsh. Den største fysiske forskel mellem dem er, at Cardigan har en hale, mens Pembroke har en lille stump eller ingen hale overhovedet. Begge typer af corgis er lave med lang og kraftig krop sat på toppen af korte, små ben. Corgis er mellemstore hunde, der vejer mellem 11 – 17 kg og når en maksimal højde på 30 – 35 cm. Hvis du holder af store personligheder men foretrækker en følgesvend, som ikke så let slår dig til jorden, kan en corgi være den rigtige hund for dig.

Temperament

Bare fordi corgier er dværgracer betyder ikke, at en corgi ikke kan beskytte dig. Corgier er kendt for deres loyale og beskyttende natur. Oprindeligt avlet som hyrdehunde, vil corgier hurtigt forsvare deres familier som deres flok. Da de er meget opmærksomme og opmærksomme på deres omgivelser, vil corgier ofte give lyd ved enhver uvant støj, hvilket gør dem gode vagthunde. De fleste corgier er omgængelig og kærlig, hvilket hjælper dem til hurtigt at blive venner med deres menneskelige og ikke-menneskelige kammerater. De trives ved opmærksomhed og er ivrige efter at behage, men kan det blive problematisk, hvis de ikke bliver stimuleret og får lov til at brænde energi af. Corgier er meget intelligente og nyder problemløsnings-aktiviteter. Hvis du kan lide tanken om en smart hund med potentiale til at udmærke sig i lydighed, ydeevne og uddannelse, kan en corgi være en fremragende tilføjelse til din familie.

Pleje

Corgiers pels har en vane med at finde vej til gulve, møbler, tøj og endda til fødevarer. De har en blød, tæt underuld og længere “børster” som overuld – og fælder en del. Hvis du elsker tanken om at eje en corgi, men bekymrer dig om alt for mange hundehår i hjemmet, skal du ikke fortvivle, for regelmæssig børstning kan virkelig hjælpe med at holde fældning under kontrol.

Sundhed

De fleste corgis har en levetid på 12 til 15 år, og er generelt sunde hunde. Takket være opdrætternes årvågenhed har de fleste corgier ingen genetiske helbredsproblemer. Der er dog set sygdomme som hofte dysplasi, grå stær, progressiv retinal atrofi (PRA) og Von Willebrands sygdom.

Tips

Sørg for at komme i gang med socialisering, så snart du får din corgi – og sørg for at vise den, hvem der bestemmer. Corgier er venlige og nemme at træne, så længe de er socialiseret tidligt og lærer at acceptere mennesker som floklederne. Corgier er meget kloge, og uden rigelig fysisk og mental stimulation, kan en corgi underholde sig selv ved destruktivitet. Engager din corgi i regelmæssige aktiviteter, så den bruger sin krop og sit sind, og du vil undgå problemer og få den mest kærlige og loyale følgesvend, du kan forestille dig.