Sådan får du din hund til at blive og vente

Kender din hund kommandoen “vent”? Og hvor godt?

Nogle hunde er nemmere at lære kommandoen end andre. Min Corgi er nem at træne, og lytter altid når jeg beder hende “vente” – for andre hunde er øvelsen lidt sværere. Nogle hunde elsker altid at være på farten, bliver let distraheret eller har en dårlig kontakt til ejeren.

På et generelt niveau kan man bruge følgende systematiske fremgangsmåde:

1. Fri

Du skal have et ord, der signalerer til din hund, at han ikke længere behøves at at blive. Du kan bruge det ord, du ønsker, blot du er konsekvent i dit ordvalg. Hvis du ikke er konsekvent i dit brug af kommandoer, bliver det en gætteleg for din hund. Han bliver nødt til at forsøge sig frem uden at vide, hvad der nu skal ske – og du bliver nødt til at gentage dig selv, med stor fare for, at øvelsen ikke virker, og at du bliver frustreret og prøver endnu flere ord for at få ham til at blive. Hvis du har en konsekvent kommando, er du måske en af dem, der siger “bliv… vente… vente… vente”. Der er ingen grund til gentagelser. Din skal hund, at du bestemmer, hvornår han er fri igen – kun med to enkelte kommandoer “vente… og fri…

2. Vend tilbage til din hund, før du giver ham fri

Dette trin er der måske mange, der springer over, men det gør rent faktisk en forskel. Jeg har trænet min hund til, at “blive”, og hun forstår det på den måde, at hun blive siddende, selvom jeg går væk og kommer tilbage igen – og at hun herefter bliver givet “fri”.

Det er nemt for din hund at falde for fristensen og følge efter dig, hvis du for eksempel forlader stuen. Det vil derfor gøre det nemmere for dig og din hund, hvis du lærer ham kommandoen “bliv”, indtil han har lært, at han ikke skal følge dig overalt i huset. Hvis du bruger kommandoen “vente” og giver ham fri fra et andet sted i huset, vil den konstant være klar til at følge i hælene på dig.

3. Brug altid håndtegn

Det mest almindelige håndtegn er at holde håndfladen nedad og vendt mod hunden – som en slags stopskilt. Du behøver ikke at holde hånden frem hele tiden – bare vis hånden tydeligt og sig “bliv” eller “vente”. Det er ofte lettere for hunde at lære håndtegn end verbale fraser, så overvej dine håndtegn – også til andre kommandoer.

4. Hvis din hund ikke kan vente, og løber før han er givet fri, kalder du ham tilbage og begynder forfra

Har du bedt din hund om at vente, men han rejser sig, siger du roligt “nej” og viser ham tilbage til præcist samme sted. Sig “vente” eller “bliv” igen og slip ham fri efter et par sekunder. Øg gradvist intervallet mellem “bliv” og “fri”.

5. Øvelse gør mester – også i mange forskellige situationer

Som med mange andre ting ved det at have hund, gør øvelse mester. Så når du har det grundlæggende på plads, kan du udvide det område, du træner med din hund på. Gør det evt. på forskellige overflader, på vandreture, i indkørslen, på vej ud af bilen og så videre. Overalt, hvor du går, er det i princippet muligt at træne og øve (og leget på samme tid). Det stimulerer også hunden, da den skal bruge hjernen til at lære. Sørg dog for ikke at gabe over for meget, men start i det små.

Der er mange måder at træne din hund på – del gerne dine tips i kommentarfeltet nedenfor.

Min fremgangsmåde har været, at jeg siger kommandoen “sit” samtidigt med, at jeg viser hende tegnet for denne kommando (der kan være mange forskellige håndtegn – det vigtigste er, at du er konsekvent i brugen af disse). Når hun har sat sig, og jeg ved, at hun er rolig giver jeg hende evt. en godbid og masser af ros, og siger hurtigt derefter “vente” (og giver håndtegnet). Forsøg at få hunden til at sidde, mens du øver dette. Når hun har lært kommandoen “vente” kan du bevæge dig længere og længere væk. Denne metode har fungeret rigtig godt for mig, og jeg har lært min hund at blive siddende indtil jeg giver hende kommandoen “fri” og giver håndtegnet herfor, hvorefter hun kommer hen til mig og får en godbid.

Hvordan gør du?