Sådan håndterer du separationsangst

Et af de mest almindelige udtryk, der anvendes af hundeejere til at beskrive et højt stressniveau hos en hund, når ejeren forlader hjemmet eller blot forlader lokalet er separationsangst

Vi kan definere separationsangst som en problemadfærd, der viser sig ved symptomer som overdreven savlen, gøen, klynken, ødelægger ting i hjemmet, kradse på vægge, døre og gulve, og forsøger at flygte fra kurven.

Stimuleret eller ægte separationsangst

Man kan inddele separationsangst i en ægte og en stimuleret separationsangst, hvor sidstnævnte adfærd ligner separationsangst, men det i virkeligheden er en indlært adfærd. Simuleret separationsangst manifesterer sig ofte i, at hunden mangler lederskab og selvkontrol. Ægte separationsangst, på den anden side, får hunden til at opleve ægte stress under fraværet af sin ejer.

I tilfælde med simuleret separationsangst, ved hunden, at han vil få opmærksomhed, hvis han opfører sig dårligt. For nogle hunde, kan selv “skæld ud” til en sådan adfærd være givende, fordi han føler, at han bliver bemærket. Negativ opmærksomhed kan være en belønning i sig selv, hvis ejeren er uvidende om, at visse behov hos hunden ikke bliver opfyldt. I disse tilfælde er der ikke meget reelt stress involveret, bare dårlig opførsel.

Simuleret separationsangst er forholdsvis let at overvinde med en gradvis tilgang, hvor man langsomt øger den tid, hunden skal opholde sig i sin kurv MENS du er hjemme, konsistent lydighedstræning, masser af motion, og en stærk leder.

Årsager til separationsangst

Separationsangst forstærkes ofte ubevidst af hundeejere. Vi laver stor ståhej, når vi forlader hjemmet eller kommer hjem, og på den måde “belønner” vi  hundens bekymring med vores fravær og efterlader ham med endnu mere stress, når vi forlader hjemmet.

Vi kan godt lide at vores hunde er tæt på os, og når de er hvalpe, tager vi dem overalt for at socialisere dem Det er helt naturligt for hundene at være tæt på os, da de er en del af flokken og har behov for at være sammen os, da vi er deres kilde til tillid, sikkerhed (og mad). Men vi er nødt til at lade dem være alene fra tid til anden, da vi formentlig skal på arbejde eller bare købe ind og være væk fra hunden.

En ændring i rutiner kan rette op på symptomerne på separationsangst, men destruktiv adfærd og stress kan også være skabt af kedsomhed og mangel på motion. Terriere er født til at grave, retrievere at bære og vagthunde til at beskytte. Så i nogle tilfælde, holder vi dem tilbage fra deres instinkter og drifter, i stedet for pleje dem.

Så en god start på at afhjælpe problemet: motion, disciplin, og først derefter, hengivenhed. Du er nødt til at etablere en balance mellem tålmodighed, lydighed og tillid til din hund.

For at udvikle en adfærd i vores hund, der afspejler det harmoniske partnerskab, har både du og hunden en aktie. Hunden bør have nok tillid til sig selv og til dit lederskab. På denne måde kan han være sikker på situationer, såsom at være alene, fordi han ved, at du altid vil give lederskab og vejledning, når du er tilbage. Hunden stoler på dig og ved, at du vil komme hjem.

Hvordan undgår man separationsangst

Det hele starter i virkeligheden i det øjeblik du får din hvalp. Ofte når hunden tages væk fra flokken, begynder den at “klynke”, når den er alene, da den ikke længere har den flok, den er født sammen med. Da han klynker, går vi hen og henter ham for at vise sympati – og hans klynken bliver derved belønnet. Husk på at vi kun belønner ønsket adfærd.

Fra begyndelsen, er vi nødt til at lære vores hvalp at være stille og blive i sin kurv. Vi er nødt til at “undervise” i tålmodighed og ro og belønne det på stedet. Når han er ude med os, bør vi ikke forsøge konstant at interagere med ham. Lad ham lære at underholde sig selv med sit legetøj.

Undervis hvalpen at acceptere hundekurven. Tillad ham at udforske under tilsyn, og lad ham lære de grænser, der er i hans miljø. Konsekvens er vigtigt i alle de ting, du gør, og det omfatter alle i familien, som interagerer med din hund. 

Betydningen af lydighedstræning og disciplin

En vigtig del af at overvinde separationsangst er lydighedstræning og disciplin. Denne tilgang lader din hund vide, hvad der forventes af ham, og det hjælper til med, at den gode opførsel bliver til en vane. Han vil føle noget forkert ved den uønskede adfærd – selv når du ikke angiver det. Udnyt denne mulighed!

Tilbring tid på hundekurser – gerne flere gange om ugen og altid konsekvent. Vis din hund, hvad du ønsker af ham i og omkring huset i løbet af de daglige rutiner.

Brug den fornødne tid på at lære din hund lydighed og disciplin – gør det hver dag og så ofte du kan. Der findes mange situationer, man kan udnytte og samtidig gøre øvelserne til en leg, og det behøves ikke tage mere end 5 minutter. På gå-turen, hjemme i haven med godbidder i hånden, indenfor hvor du lærer ham at hente sit legetøj. Og hvis han er dygtig, lægge det på plads i kurven igen. Vis din hund, hvad du ønsker fra ham i og omkring huset, og især ved de daglige rutiner.

Lære din hund at sidde på døren, ligge ned og blive, mens du er ude af syne. Træn din hund til at sidde og vente på at blive mødt af gæster, flytte til side, når du går til køleskabet, og gå på toilettet på kommando. Generelt bør du med små skridt lære din hund at være respektfuld men samtidig have selvtillid.

Bur, legetøj og andet godt

Det kan være en fordel at benytte sig af et bur, som på samme måde som en hundekurv skal fungere som et sikkert sted. Brug samme fremgangsmåde, som når du lærer ham at være i kurven og husk at belønne den gode adfærd. Du kan eventuelt fodre hunden i sit bur, give ham en knogle (det sænker stressniveauet, når hunde gnaver – læs mere her omkring gnaveri).

Der findes specialdesignet legetøj, som er udviklet til at underholde din hund, når du forlader hjemmet. Jeg bruger selv Kong, som kan fyldes med lidt leverpostej og lægges i fryseren. Giv ham denne, når du forlader, og du sænker derved stressniveau, stimulerer hjernen og gør ham rolig og træt.

Når du forlader ham, så gør det stille og giv ikke signaler. Sig ikke noget. Gør dine daglige rutiner stille og roligt såsom at hente bilnøgler, åbne garageporte, og starte bilen. Derefter kommer du tilbage – og igen uden at give hunden opmærksomhed. Gør det igen og igen og lær hunden, at du kommer tilbage, når du går. 

 

Separationsangst kan overvindes, og med nogle ganske små tricks kan du komme godt i gang. Men det kræver tid, tålmodighed og konsekvens.

Motion, lydighed og livsstil, lederskab, regler, grænser og begrænsninger – alle disse er nødvendige for en afbalanceret hund. Samarbejdet med dig og alle andre i din husstand vil også være afgørende for at opbygge din hunds tillid til dig som hundens leder og til sig selv.