Simple og nemme måder at sikre dit hjem

Før du får den dejlige nye hvalp eller adopterede hund med hjem, skal du sørge for, at dit hjem er sikkert for en nysgerrig snude og et par hurtige poter. Nogle hunde klarer det fint uden problemer, men tag forholdsregler og undgå at komme hjem til et måske alvorligt uheld.

Sæt grænser

Nye hunde eller hvalpe, bør tilbringe de første par dage eller uge alene hjemme i et afgrænset område, når du ikke er der til at holde øje. Det reducerer risikoen for, at de kan få poterne i noget, de ikke skal. For små eller rolige hunde, kan det være tilstrækkeligt at sætte et babygitter op – på den måde kan hunden også holde øje med, hvad der sker i huset omkring den, hvilket igen kan være med til at reducere kedsomhed.

Det kan også være nødvendigt at lukke døren ved de lidt større eller vilde hunde, men det er uhensigtsmæssigt at sætte hunden i bur, for at sikre hjemmet – det er blot den dovne måde og noget, du gør for at slippe lettest muligt. Det vil ikke gøre hunden bedre til at være alene hjemme på et senere tidspunkt.

Fjern sko, fjernbetjening, mobiltelefon osv.

Fjern alt, hvad du i øvrigt ikke vil have, at hunden skal opfatte som et stykke gnave-legetøj. En nysgerrig hund kan faktisk være en god motivationsfaktor for at få ryddet op!

Ofte forveksler hunde børnenes legetøj med noget, hunden må gnave i. Det er ikke kun ærgerligt, men kan også være farligt for hunden. En lille plastic-genstand der sluges, kan skabe alvorlige maveproblemer, som kan ende op i dyre operationer. Derfor skal hunden altid have nok af sit eget legetøj, den kan beskæftige sig med. Og hvis den for fat i noget forkert, korrigeres den venligt til at lege med sit eget.

Ledninger, gardiner og planter

Alle ledninger skal tildækkes med tygge-sikkert materiale, brug eventuelt børnesikringer, og sørg for at ledninger ikke hænger frit tilgængeligt.

Både hunde og katte kan finde på at have sjov med at hænge i gardinerne (ligesom vi mennesker til tider kan – blot i helt andre sammenhænge). Men i værste fald kan det gå galt og hunden kan blive kvalt, så gardiner bør bindes op, så de ikke kan nås af hunden.

Undersøg om du har giftige planter i hjemmet – fx alpeviol, dieffenbachia, efeu og andre giftige planter.

I køkkenet

Fjern altid maden, når du er færdig med at forberede et måltid eller efter du har spist. Nogle hunde er snu nok til at kunne åbne de nederste køkkenskuffer – hvis det er tilfældet kan de aflåses (hvilket samtidigt kan fungere som en praktisk slankekur). Flere almindelige fødevarer for mennesker er giftige for hunde: bl.a. avocado, chokolade, kaffe, vindruer og rosiner, nødder, løg, alkohol. Men hunden har garanteret ikke noget imod at spise det.

En skraldespand med låg kan tage lugten af skrald, hvilket ellers kan være et interessant mål for en nysgerrig snude.

Og sidst men ikke mindst medicin, kemikalier og rengøringsmidler. Det giver vist sig selv.

Så ved at tage disse simple forholdsregler, kan du forebygge ulykker og undgå dyre og ubehagelige ture til dyrlægen. Hvis du gør dit hjem sikkert, leger hunden sikkert med.