De fleste hundeejere ved, at det bedste tidspunkt at socialisere sin hvalp med andre hunde er, når den faktisk er en hvalp. Her er hundende mest modtagelige og indstillet på at lære, især i alderen mellem tre og tolv uger. Så jo før du kan komme igang med at socialisere din hund, jo bedre. Efter tolvte uge, van det være svært at få en hvalp til at acceptere det nye og ukendte.
Det er dog ikke altid muligt at sikre en komplet socialisering indenfor dette vindue. Måske har hunden været syg som hvalp, og derfor har været nødt til at blive indendøre og væk fra andre hunde. Eller måske har du adopteret en ældre hund, som ikke har haft en god mulighed for at socialisere på et tidligere tidspunkt.
Men uanset hvilken årsag, der ligger bag, betyder det ikke, at hunden kan se frem til et liv uden venner og fri leg. Nedenfor finder du et par tips til, hvordan du socialiserer din voksne hund.
Husk de daglige gåture – og forsøg at introducere din hund til andre hunde på tur
De daglige gåture er oplagte muligheder for, at din hund kan se og evt. møde andre hunde og mennesker, såvel som gåturene kan bruges til at øve god adfærd.
Hvorfor? Simpelthen fordi du formentlig vil komme i flere situationer, hvor der er social kontakt, fremfor at sidde hjemme på sofaen. Derudover er gåture oplagte, de da i øvrigt stimulerer hunden bl.a. gennem motion og lugtesans, hvilket kan hjælpe med til, at hunden og knap så aggressive.
Forsøg ikke at trække hunden voldsomt tilbage i snoren eller råbe af hunden, hvis den gør eller i øvrigt udviser voldsom adfærd, da dette blot vil forøge ophidselsen og få hunden til at associere situationen med noget negativt – og altså mødet med en anden hund som noget dårligt.
Forsøg i stedet at forblive rolig og afled hundens opmærksom evt. med en godbid eller, stykke legetøj eller en lyd. Få hunden til at sitte og være rolig, når der går en anden hund forbi på den anden side ad gaden. Hvis alt andet glipper kan du altid vende roligt om, og gå den anden vej.
Brug eventuelt en mundkurv
Hvis du ved, at din hund vil bide efter andre hunde (eller mennesker) kan det være en fordel at bruge en mundkurv, fremfor at undgå gåturen. Dette forebygger naturligvis faren ved, at hunden bider eller angriber, men det kan faktisk også gøre hunden mere rolig, så de vil være mere modtagelige overfor det positive i mødet med en anden hund.
Introducer forsigtigt din hund til forskellige sociale aktiviteter.
Det er vigtigt, at du ikke forhaster tingene – du kan starte med at introducere hunden til en ny aktivitet en gang om ugen i starten og stille og roligt reducere intervallerne mellem møderne med det nye. Brugen af mundkurv hjælper også her, da din hund får lov til at observere først.
Så i stedet for at tage hunden med i parken og lade den løbe vildt og uhæmmet rundt og håbe på, at det går godt, så forsøg i stedet at gå stille og roligt omkring på sikker afstand og i snor, så din hund kan se de andre hunde lege positivt.
Hvis alt andet glipper findes der også specialister indenfor hundeadfærd, som kan hjælpe dig på vej. Se evt. (LINK)
Det behøves ikke at tage måneder at socialisere din hund – med konsistens, vedholdenhed og positiv træning vil du hurtigt kunne mærke, at din hunds adfærd ændrer sig.