Taler du hundesprog?

Tag denne quiz og find ud af, om du er kommunikator eller diktator

Du og din hund taler forskellige sprog. Evolutionen har gennem de sidste millioner år givet hunde en baggage, der fortæller dem, at den bedste måde at opbevare foder er, at grave i blomsterbedet, og at gøen er en vigtig form for kommunikation. Dit job er at forklare i tydelige termer, at bestemte former for adfærd ikke er ønskværdige, og at andre, såsom at rende rundt på gaden er direkte farlige. Spørgsmålet er, om du uddanner din hund som en lærer ville gøre det ved eleverne, eller du er den dikterende sergent? Tag denne quiz og find ud af, om du taler hundesprog.

1) når du ser Western på TV og der netop er en stor revolverduel, begynder Fido at pibe ved døren. Hvad gør du?

 • a) lover dig selv, at en dag VIL du se hele filmen, og hopper op og lukker hunden ud.
 • b) ignorerer den lille indtil næste reklameblok og lukker ham ud. Hvis du rejser dig nu belønner du blot hunden for at pibe, hvilket du alligevel er igang med at lære ham ikke at han ikke må.
 • c) siger “nej”. Han skal lære, at han ikke kan få lov til at rende ind og ud hvert 5. minut.

Svar: a! Hunden fortæller dig MEGET høfligt at han har brug for at komme ud (og hvad så, hvis det er 5 minutter siden, han åbenbart glemte at gøre noget vigtigt). At ignorere hundens piben er som at ignorere nogen, der siger “må jeg ikke godt?”, og du skubber ham blot i retning af at gøre noget endnu mere “upassende”, som at skrabe på døren. Hvis du ikke har mulighed for at lukke ham ud med det samme, bør du i det mindste anerkende ham: “jeg har hørt dig, min ven – jeg kommer lige om lidt”. At give ham et “NEJ” er det værste, du kan gøre – forestil dig, at nogen ville sige nej, hvis du skulle på toilettet? Forklar det til din blære.

2) Maggie er en tigger. Hver aften ved aftensmaden ligger hun hovedet på dit lår, kigger på dig med store tiggende øjne, piber – eller prøver endda at stjæle mad fra bordet. Hvad gør du?

 • a) Giv hende et par småbider en gang imellem og få madro
 • b) Sørger for ALDRIG at give hende rester ved bordet – dette opfordrer blot til at ville have “menneskemad” i stedet for hundemad.
 • c) Siger til hende, at hun skal lægge sig indtil aftensmåltidet er overstået, og derefter belønner hende med rester.
 • d) ingen af de ovenstående.

Svar: c! Giv bare Maggie lidt afveksling i hendes liv i forhold til kost og foder – og madrester kan i øvrigt være en god næringskilde. Men sørg for, at det sker på det RIGTIGE tidspunkt. Hvis du serverer det almindelige hundefoder for hende, så sørg for altid at fodre hende før dig selv. Hvis hun stadig kommer og tigger, så giv hende besked på at lægge sig og blive. At lære Maggie at vente roligt på hendes godbidder er bedre end at lade hende være ængstelig ved at give hende sporadiske godbidder. Husk dog at resterne fra madbordet ikke altid egner sig som foder. Læs mere her.

3) Futte blæser alle gæster omkuld med et par entusiastiske poter placeret på lårene af den den besøgende. Hvordan stopper du dette?

 • a) Træd på Fidos bagpoter, så han lærer, at denne adfærd er forbundet med ubehag.
 • b) Giv den besøgende et par godbider og instruer dem i at give Fido en godbid, når han sætter sig og hilser roligt på dem.
 • c) Løft knæet, så Fido rammer knæet i stedet for at hoppe op ad dig.
 • d) Ingen af ovenstående.

Svar: b. Det vil blot gøre ondt på Fido, hvis du træder ham over poten, og man risikerer oven i købet skader på poterne. Det samme gælder for knæet. Fido hopper op ad andre, fordi han er glad for at se dem; vil du virkelig have ham til at forbinde denne venlige gestus med smerte?

4) Snoopy har travlt med at gnave på en dejlig sofapude. Du kommer ind i rummet og råber “Snoopy!”. Hun kigger op, smider puden og kommer glad og logrende over til dig. Hvad gør du?

 • a) Siger “Fy! Slem hund” og giver hende skæld ud, og forklarer strengt, hvor dyr sofapuden er.
 • b) Vender rundt og ignorerer hende.
 • c) Bider dig i læben og hilser på hende

Svar: b. Dette er nok den vigtigste regel for kommunikation med din hund. Skæld ALDRIG ud på hunden, når hun kommer frivilligt hen til dig – uanset hvor dårligt hun opførte sig for sekunder siden. Hvis Snoopy havde ignoreret dig og var fortsat med at gnave, er det i orden at sige “NEJ!” og i stedet giver hende noget af hendes legetøj, som hun gerne må gnave i. Men det gjorde hun ikke – hun kom hen til dig i stedet, og dette skal ALTID være en god oplevelse. Skæld ud vil forvirre hende, når hun stopper med at gnave i puden. Og så er det bedre at fortsætte med at gnave, end at komme hen til dig og få skæld ud.

5) Benji gør af alting – månen, andre hunde og katte, biller, ja selv støvmider. Hvordan får du ham til at stoppe med den larm?

 • a) Giv ham en godbid for at distrahere ham
 • b) Snig dig ind på ham og giv ham en klask bagi, mens du siger “NEJ!”
 • c) Anskaffer dig et halsbånd, der giver ham stød, når han gør
 • d) Ingen af ovenstående

Svar: d. For det første: hvorfor er det i orden, at vi mennesker snakker løs hele dagen, men det mindste pip fra Benji udløser et “hold mund!” fra dig? Han gør fordi han forsøger at fortælle dig noget – fx “Se, der kommer en fyr i en meget larmende lastbil” eller “Hey, jeg keder mig”.

Men hvad nu hvis, du ikke er særlig interesseret i, hvad Benji har at sige kl. 6 tirsdag morgen, når skraldebilen kommer? Straf og skæld ud er en unfair reaktion fra vi mennesker. Du straffer blot hunden for noget, som han finder meget vigtigt – i dette tilfælde at alarmere dig mod fremmede. (I stedet burde du være taknemlig, for han vil blot passe på dig, hvis der skulle være fare på færde.)

Elektronise halsbånd med stød er egentlig ikke meget bedre. De straffer Benji diskret men smertefuldt, og derudover er der en række andre ulemper forbundet hermed. For eksempel vil de helt sikkert forbinde det elektriske stød med noget negativt, og de vil derfor forbinde oplevelsen af et barn, der går forbi, eller en hund, der gør udenfor med noget negativt.

Så hvad gør vi? Få Benji til at beskæftige sig med noget anden. Træning er nøgleordet, og det kan være hårdt arbejde. Forbered dig på skraldemandens besøg og træn Benji i at ligge stille og giv ham godbidder, når spanden bliver tømt. Du kan også evt. forsøge dig med at lukke hans mund meget forsigtigt, men du siger “stille” (gør det blidt – det må ikke være en straf). Husk for alt i verden at du ikke må blive hidsig eller på anden måde straffe Benji. Og lad ham bare snakke en gang imellem.

6. Du er på arbejde, og Fluffy har tømt skraldespanden og lavet et lækkert skraldemix bestående af gulerødder, kaffegrums og tyggegummi. Hvad gør du?

 • a) Hiver Fluffy med over til kunstværketet og gnider snuden i det, mens du bestemt siger “Fyyy!”
 • b) Låser hende inde i garagen hver dag, indtil hun har lært, at det er forbudt.
 • c) Lader som om, at ommøbleringen ikke er nogen større sag, og finder i stedet et passende sted til skraldespanden, hvor hun ikke kan nå den.

Svar: c. Fy, slemme menneske! Det, Fluffy gjorde, var din skyld, da du ikke har holdt øje med hende. OK du kan selvfølgelig ikke sige dit job op og holde øje med hende hele dagen. Men irettesættelse kan kun ske lige i øjeblikket før, hun skal til at gøre noget forbudt, eller hvis du tager hende i at gøre det. Hvis du ikke gør det med det samme, vil hun ikke forstå, hvorfor hun får skæld ud.

Den bedste løsning er altid forebyggelse. Bedst er det at opbevare skraldet i et “børnesikret” rum. Det hjælper ikke at spærre hende inde – kun for dig selv – men Fluffy vil kede sig lige så meget. Eller måske endnu mere, så det går ud over andre ting. Sørg for, at hun altid har forskelligt legetøj til at holde hende beskæftiget, og giv hende rigeligt motion – især om morgenen. En træt hund vil helst sove, ikke ommøblere.

Hvordan klarede du testen?

Hvert korrekt svar udløser 1 point.

0-2 point: Hmm… Vil det være fair, hvis der var nogen, der råbte af dig for at kaste op på gulvtæppet, eller gav dig en lussing for at snakke med dine venner?

3-4 point: Du taler ikke flydende “hundsk”, men det går den rigtige vej. Forbedr dine kommunikationsevne ved at læse bøger om hundeadfærd, og meld dig eventuelt til hundetræning.

5-6 point: Ghandi ville være stolt. Og kom så afsted og tilbring kvalitetstid med din heldige firbenede ven!