Undgå madrester i din hunds kost

Du sidder ved spisebordet med et lækkert måltid. Din hund sidder ved siden af dig og kigger op på dig med de der store våde øjne, der siger “kommer der ikke lidt mad til mig? Bare lidt?”. Det er fristende at give Fido resterne fra middagsbordet, og det kan endda være, at du tænker, du gør noget godt for hunden, men der er mange fødevarer, som dels er usunde for din hund, og som kan være direkte sundhedsskadelige.

Her er nogle tips til, hvad du bør undgå:

1. Undgå mad, som du ved hunden ikke kan tåle

Ikke alle hundes fordøjelsessystem kan klare alle slags madvare. Hvis du ved, at din hunds mave er følsom, bør du undgå nye fødevarer i hundens kost – specielt i store mængder eller kombineret med andet mad. Du risikerer, at dagen ender en smule mere trættende med opkast på gulvet.

2. Giv ikke hunden mange forskellige nye ting på én gang

Hvis din hund ikke allerede er vandt til forskellige slags fødevarer, er der risiko for overfølsomhed overfor stort set alle andre fødevarer end hundens normale kost. Tommelfingerreglen er små mængder, “low-fat” og ikke-krydrede portioner.

3. Ingen løg (alm. løg, hvidløg, porrer, forårsløg)

Små gennemkogte/stegte portioner af løgplanter kan gå an, hvis hunden er vandt til det eller har spist det før uden problemer. Større mængder løg kan medføre forgiftning.

4. Ingen chokolade

Mange ved, at chokolade forårsager bl.a. meget hurtig hjerterytme ved hund. En enkelt M&M’s gør ingen skade, men hvis Fido får fat i en plade chokolade, skal du være hurtig og tage det fra hunden omgående. Ellers skal du formentlig en tur på dyrehospitalet. Sørg for, at bageingredienser er udenfor hundens rækkevidde, når du bager.

5. Ingen vindruer eller rosiner

Disse frugter kan medføre nyresvigt ved hunde, især hvis hunden over længere tid spiser vindruer eller rosiner.

6. Ingen tyggegummi

Det siger nok sig selv, at tyggegummi ikke er til hunde, men det farlige i tyggegummiet er Xylitol. Kunstige sødestoffer er meget giftige ofte med døden til følge. Sørg altid for, at hunden på ingen måde kan få fat i kunstige sødestoffer, så alle sukkerfri produkter er no-go for hunde.

7.  Nødder

Nødder er lækre, men selvom vi mennesker elsker dem, skal du ikke fodre dem til din hund. De indeholder giftstoffer, som er uskadelige for mennesker, men giftige for hunde. Især Macademia nødder har højt indhold af disse giftstoffer.

8. Ingen alkohol

Det er selvfølgelig klart, at Fido ikke skal drikke sig en pind i øret. Så drik altid den sidste ølslat selv.

Generelt set skal du være påpasselig med at fodre din hund med madrester fra middagsbordet. Ingen problemer med ganske små mængder, men det bør ikke være en fast bestanddel af hundens kost. Der er dog også en lang række fødevarer, som du sagtens kan give din hund – og som hunden med sikkerhed vil elske:

Kogt kylling: Du kan evt. tilsætte lidt kogt kylling til din hunds foder for at gøre det ekstra lækkert – plus kylling indeholder meget protein. Også en god erstatning, hvis du løber tør for hundefoder.

Ost: En lækker godbid er ost – medmindre hunden er laktose-intolerant (kun ganske få hunde er dette). Det er selvfølgelig en god ide at vælge fedtfattig ost – hytteost plejer at være et hit blandt hunde.

Gulerødder: Gulerødder er både sunde, da de indeholder meget C-vitamin, A-vitamin og betacaroten. Og så er gulerødder gode for hundens tænder – og sjove at tygge i.

Yoghurt: Indeholder masser af calcium og proteiner. Vælg kun youghurt, der ikke indeholder kunstige sødemidler (da de er giftige) eller sukker. Yoghurt indeholder også aktive bakterier, som hjælper på hundens fordøjelse.

Laks: En god kilde til Omega 3 fedtsyrer, som holder hundens pels sund, glat og skinnende. Derudover styrker Omega 3 fedtsyrer hundens immunforsvar. Du kan vælge både tilberedt laks (og lakseskind) eller lakseolie som et supplement til foderet.

Græskar: En god fiberkilde og masser af beta caroten og A-vitamin.

Æg: Scrambled eggs er en rigtig god måde at tilsætte ekstra protein til kosten. Æg er også let fordøjelige, og indholdet af riboflavin og selen gør dem til en sund snack.

Grønne bønner: Fylder godt i maven og er en perfekt snact, da de kun indeholder meget få calorier. Husk at det skal være usaltede bønner.

Æblerstykker: Ligesom gulerødder hjælper æblestykker med at holde din hunds tænder sunde – og de hjælper mod dårlig ånde. Æbler indeholder masser af fibre og vitaminer. Tag kernerne ud, så de ikke kommer galt i halsen.

Havregrød: En rigtig god fiber-kilde, som kan være særlig god til ældre hunde, som har problemer med fordøjelsen. Det kan også være et rigtig godt alternativ til hunde, som er overfølsomme for hvede. Undgå sukker og sødestoffer.

Dette er blot nogle af de fødevarer, du kan give din hund. Husk altid at give dem i små mængder. Hvis du oplever problemer, skal du selvfølgelig kontakte dyrelægen.

 

2 thoughts on “Undgå madrester i din hunds kost”

Der er lukket for kommentarer.